Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Εκτίμηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών

Η ανακάλυψη ενός καινούριου δείκτη, του ΗΕ4 -human epididymis 4 χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών σε ασυμπτωματικό στάδιο είναι το ζητούμενο, καθώς μπορεί να ανεβάσει το ποσοστό της 5ετούς επιβίωσης κατά 94%.
Η δοκιμασία ΗΕ4 διαθέτει την υψηλότερη ευαισθησία για την ανίχνευση της νόσου στο στάδιο Ι.
Η συνδυαστική μέτρηση ΗΕ4 και CA-125 έχει ευαισθησία 76,4% και ειδικότητα 95% στην εκτίμηση κινδύνου για επιθηλιακό καρκίνο ωοθηκών σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πυελική μάζα (αλγόριθμος ROMA).
 
Επί του παρόντος, λιγότερο από το 20% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, και το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης  είναι 20% έως 30% όταν η διάγνωση γίνεται στο στάδιο III ή IV. Όταν όμως διαγνωσθεί στα αρχικά στάδια οι πιθανότητες για θεραπεία είναι 90 % έως 95%.
Το νέο εργαλείο διαστρωμάτωσης του κινδύνου CA125 + HE4 χρησιμοποιείται για τις γυναίκες που παρουσιάζουν πυελική μάζα.
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η έκτη πιο συχνή γυναικολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από ένα ποσοστό επίπτωσης που αυξάνει με την ηλικία και σε μεταεμμηνοπαυσιακή κατάσταση. 
Το αντιγόνο 125 (CA-125) είναι ο καθιερωμένος βιοδείκτης για την ανίχνευση υποτροπής και την παρακολούθηση της θεραπευτικής ανταπόκρισης. Επιπλέον, οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη μέτρησή του σε γυναίκες με συμπτώματα ή υψηλό κίνδυνο σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα πυέλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CA-125 σταθερά εκφράζεται σε ορώδες και ενδομητριοειδές καρκίνο των ωοθηκών, ενώ οι όγκοι που ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο είναι μη ορώδη καρκινώματα. Συνολικά, το CA-125 έχει χαμηλή διαγνωστική ειδικότητα. Στην πραγματικότητα, αυτή η γλυκοπρωτεΐνη είναι ευρέως κατανεμημένη επί της επιφανείας των κυττάρων μεσοθηλιακής προέλευσης σε διάφορες καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις.
Ο βιοδείκτης HE4 είναι αναμφίβολα  πιο ελπιδοφόρος. Η μέτρησή του βελτιώνει τη διαγνωστική ειδικότητα του CA-125, έχει ομολογία με κάποιους εκκρινόμενους αναστολείς πρωτεάσης της σερίνης και η έκφρασή του είναι χαμηλότερη σε φυσιολογικό ωοθηκικό ιστό, σε  καλοήθεις νόσους και σε όγκους με χαμηλή κακοήθεια. 
Οι γυναίκες με γυναικολογικές παθήσεις και αυξημένες συγκεντρώσεις HE4 και CA-125 έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κακοήθεια.
Ειδικότερα, ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών είναι σημαντικά αυξημένος σε ασθενείς με HE4 θετικά αποτελέσματα. 
ικανότητα HE4 να εντοπίσει OC σε πρώιμο στάδιο σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πυελική μάζα.
ROMA ™ (Αλγόριθμος εκτίμησης κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών)
Risk of Ovarian Malignancy Algorithm (ROMA)
Κλινική χρήση

Αξιολόγηση της πιθανότητας ότι μια μάζα των ωοθηκών είναι κακοήθης σε γυναίκες τις οποίες η αξιολόγηση πριν από το χειρουργείο δεν έδειξε κακοήθεια
Αξιολόγηση της ανάγκης να παραπεμφθεί η ασθενής σε ογκολόγο για θεραπεία

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ROMA (HE4 + CA 125) δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς κλινική και απεικονιστική αξιολόγηση και δεν είναι μια δοκιμασία διαλογής ή για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση. Η λανθασμένη χρήση του RΟΜΑ τεστ  ενέχει τον κίνδυνο περιττών εξετάσεων, άσκοπης χειρουργικής επέμβασης, και / ή καθυστερημένης διάγνωσης.
Κλινικό Ιστορικό
Η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει την εμμηνοπαυσιακή κατάσταση, τη φυσική εξέταση, το διακολπικό υπερηχογράφημα, τις τιμές του CA 125 και το οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του μαστού ή ωοθηκών σε έναν πρώτου βαθμού συγγενή.
Αυτές οι παράμετροι μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή το γυναικολόγο να καθορίζει την πιθανότητα του καρκίνου και κατά πόσον πρέπει ή όχι να παραπέμψει τον ασθενή σε ένα ογκολόγο. 
Ο αλγόριθμος (ROMA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στην αξιολόγηση για να εκτιμηθεί περαιτέρω η πιθανότητα κακοήθειας πριν την επέμβαση.
Η δοκιμή ROMA προορίζεται για χρήση σε γυναίκες που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Είναι άνω των 18 ετών
Έχουν μια μάζα  ωοθηκών
Έχει προγραμματιστεί για χειρουργική επέμβαση
Δεν έχει γίνει σε αυτές ογκολογική εκτίμηση

Η δοκιμή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε γυναίκες που έχουν ρευματοειδή παράγοντα σε συγκέντρωση > 250 IU / mL.
 
 

Εκτίμηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος