Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Ο πλανήτης σε κυνήγι με τον χρόνο: Θα προλάβουν οι εμβολιασμοί να ανακόψουν την φόρα της μετάλλαξης Δέλτα;

Η πανδημία κερδίζει ξανά έδαφος. Παγκοσμίως, τα κρούσματα εμφανίζουν ανοδική τάση και, πλέον, οι κυβερνήσεις μιλούν ανοιχτά για τέταρτο κύμα της πανδημίας. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία άνοδο κρουσμάτων στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Λατινική Αμερική, ενώ ακολουθεί η Αφρική με 25% και η Μέση Ανατολή με 10%.
Η επιδημιολογική κοινότητα επίσης αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της νέας αυτής ανάφλεξης. Κρούουν, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για τη θερινή περίοδο. Υπολογίζουν ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί ξανά στο έλεος της πανδημίας, ακόμα και πριν από το τέλος του Ιουλίου.
Η μόνη λύση είναι η ανοσία που θα επιφέρουν τα εμβολιαστικά προγράμματα. Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών, μειώνοντας πάνω από 90% τον κίνδυνο των εμβολιασμένων να αρρωστήσουν με συμπτώματα, αλλά επίσης κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους. Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας εμβολιασμένος αρρωσταίνει με Covid-19, η λοίμωξη είναι συντομότερη, ηπιότερη και με μικρότερο ιικό φορτίο, άρα λιγότερο μεταδοτική. Δυστυχώς για όλους, αυτά αποδεικνύονται πολύ πιο αργά από την πανδημία.
Περισσότερα από 40 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια χορηγούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Συνολικά οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια. Μόνο στις ΗΠΑ, έχουν χορηγηθεί 330 εκατομμύρια δόσεις. Την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 1,12 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα. Και, όμως, τα νούμερα αυτά δεν αρκούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Tο 45% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αποδεικνύεται ότι αυτό το νούμερο δεν λειτουργεί ως τοίχος προστασίας.
Πώς να εξηγήσει κανείς ότι η μετάλλαξη Δέλτα που εντοπίζεται πλέον σε 98 χώρες του κόσμου είναι επικίνδυνη και απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και διαρκή αναπροσαρμογή από τα συστήματα δημόσιας υγείας, όπως προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η μια χώρα μετά την άλλη χώρα, δίνει το πράσινο φως στον εμβολιασμό ανηλίκων (15 ετών και πάνω). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που εξετάζουν και τη λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πλέον ευάλωτων στην Covid-19, όπως το υγειονομικό προσωπικό. Η Ρωσία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μονάχα κάποιες από αυτές.
Σε άλλες χώρες, αν και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι επίσημος, οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που μοιάζουν με οιονεί υποχρέωση.
Οι αρχές στη Γαλλία επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προειδοποιώντας τους για την απειλή της παραλλαγής Δέλτα. Μετά την ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Υγείας, ήρθε η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να απευθύνει έκκληση: «Εδώ και λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα, η επιδημία κερδίζει και πάλι έδαφος, η παραλλαγή Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, εξαιρετικά ανησυχητική, κερδίζει έδαφος πολύ γρήγορα». Πράγματι, το Παρίσι μετά από μια σχετική ανάσα, βλέπει τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα, ενώ το 30% των κρουσμάτων συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα. Στη Βρετανία μετά την εμφάνιση της Δέλτα, τα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί. Κάθε χώρα βρίσκεται σε ένα κυνήγι με τον χρόνο. Κρυφoκοιτάνε την εκπαίδευση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και πώς δεν θα στερηθούν για ακόμα μια φορά τα παιδιά την εκπαίδευση τους.
 
Πόσα είδη διαγνωστικών τεστ υπάρχουν για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού;
Οι βασικότεροι τύποι των διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού είναι:

Η μοριακή μέθοδος ανάλυσης (PCR), με κλασική και ταχεία ανάλυση
Η ταχεία ανίχνευση του αντιγόνου του ιού
Τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του ιού

Η  χρήση κάθε εξέτασης κρίνεται ανάλογα με το σκοπό διενέργειας του ελέγχου και την περίσταση. Όλ’ αυτά τα τεστ διενεργούνται στα ALPHA PROLIPSIS, ενώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε ιατρικό και τεχνολογικό επίπεδο παγκοσμίως, για να εντάξουμε νέες μεθόδους ανίχνευσης, πάντα με επίκεντρο την ακρίβεια των αποτελεσμάτων και γνώμονα την ασφάλεια.
Ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;
Είναι η μοριακή μέθοδος ανάλυσης PCR. Βασίζεται  στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων σε κλινικά δείγματα αναπνευστικού (ρινοφαρυγγική ή στοματοφαρυγγική λήψη επιχρίσματος βλεννογόνου), με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζουν το 100%. Η μέθοδος αυτή αποτελεί το gold standard  για τη διάγνωση ενός κρούσματος της λοίμωξης, δηλαδή τη βασική εξέταση αναφοράς με την οποία επιβεβαιώνεται ότι ο κορωνοϊός πράγματι υπάρχει στο σώμα. Συνιστάται για όλους, όταν πρέπει να τεκμηριωθεί η ενεργή νόσος, ανεξάρτητα από το αν είναι συμπτωματικοί ή όχι. Το αρνητικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι ένα άτομο είναι ελεύθερο νόσου ή σηματοδοτεί την ίαση σε ένα άτομο που νόσησε.
 
Τι είναι η μέθοδος RT-PCR και τι πλεονεκτήματα έχει;
Στο εργαστήριο του  ALPHA PROLIPSIS εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιϊκού RNA. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time PCR (RT-PCR) και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού. Πρόκειται για περιοχές των γονιδίων Ε , Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η  μέθοδος RT-PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία  πραγματοποιείται η λήψη. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, που αυξάνουν την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
Με ποιον τρόπο ελέγχονται τα δείγματα;
Στο εργαστήριο του  ALPHA PROLIPSIS  κάθε δείγμα εξετάζεται χωριστά (μοναδιαία ανάλυση, και όχι pooling), ενώ όλα τα θετικά δείγματα υπόκεινται σε δεύτερο έλεγχο με ειδική μεθοδολογία.
Η επεξεργασία και ανάλυση των δειγμάτων γίνεται στο πιστοποιημένο εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του ALPHA PROLIPSIS, το οποίο είναι εξοπλισμένο με  αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 140 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 5 ωρών. Παράλληλα, το Εργαστήριο διαθέτει   μηχανήματα Real Time PCR τελευταίας τεχνολογίας ενώ στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
 
Ποια είναι η ιδανική μέρα για να διεξαχθεί το μοριακό τεστ;
Το αποτέλεσμα που έχει το μοριακό τεστ μπορεί να επηρεαστεί από την ημέρα που θα ληφθεί το δείγμα από τον ρινοφάρυγγα. Αυτό οφείλεται στο ότι τις πρώτες μέρες από τη λοίμωξη, τα επίπεδα του ιού είναι πολύ χαμηλά. Το ίδιο και όταν αρχίσουν τα συμπτώματα. Επομένως, εάν ληφθεί πολύ νωρίς το δείγμα από το ρινοφάρυγγα, μπορεί να μην συλλεχθούν κύτταρα μολυσμένα από το νέο κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα είναι να δώσει ύστερα ο μοριακός έλεγχος ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες ενός ασθενούς να παράγει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα μετά τη μόλυνση από τον ιό είναι 67%, εάν η δοκιμή πραγματοποιηθεί εντός των πρώτων τεσσάρων ημερών από τη μόλυνση. Αντιθέτως, αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα, ο ψευδώς αρνητικός ρυθμός μειώνεται στο 38% περίπου. Κατά μέσο όρο, οι δοκιμές είναι πιο ακριβείς επτά-οκτώ ημέρες μετά τη μόλυνση, με ψευδώς αρνητικό ποσοστό λιγότερο από 20%.
Πώς διασφαλίζεται η ακρίβεια των αποτελεσμάτων;
Η ALPHA PROLIPSIS παρέχει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στα αποτελέσματα του τεστ Covid-19 καθώς:

Διενεργεί το μοριακό τεστ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκτός των διαγνωστικών κέντρων (isobox), με διακριτικότητα και όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εξεταζόμενους.
Χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας μεθόδους και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ελέγχει εις διπλούν τα θετικά αποτελέσματα με ειδική μέθοδο
Το προσωπικό της έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του τεστ. Έχει διενεργήσει περισσότερα από 20.000 μοριακά τεστ Covid και σχεδόν 4.000 ελέγχους αντισωμάτων κατά του νέου κορωνοϊού. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελέγχου Covid στη χώρα.
Πραγματοποιεί εξατομικευμένη ανάλυση των δειγμάτων και όχι αναλύσεις με τη μέθοδο pooling

Ποια τεστ υπάρχουν για την ανίχνευση του SARS-CoV-2;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 κατηγορίες τεστ, που διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά την ευαισθησία/ειδικότητα, τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία. Για την καλύτερη κατανόηση των μεταξύ τους διαφορών αλλά και για το πότε και ποιο χρησιμοποιούμε πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

ένα τεστ είναι μία διαγνωστική δοκιμασία που πραγματοποιείται για να τεθεί διάγνωση. Για να τεθεί όμως η διάγνωση συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός διαγνωστικών δοκιμασιών και κλινικής εξέτασης, μαζί με τη συλλογή επιδημιολογικών πληροφορίων και άλλων πληροφοριών που αφορούν το ιστορικό των ασθενών. Έτσι μαζί με ένα τεστ μπορεί να πραγματοποιηθούν κλινική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις, λήψη κλινικού και επιδημιολογικού ιστορικού και να γίνει συνδυασμός ευρημάτων που θα οδηγήσει στη διάγνωση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Επομένως, τη σύσταση για ποια κατηγορία εργαστηριακής εξέτασης θα πραγματοποιηθεί την έχει ο κλινικός ιατρός στον οποίο θα απευθυνθούμε για να θέσει τη διάγνωση, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενούς και ιατρού.
ο ιατρός και μόνο αυτός είναι ο αρμόδιος να συνδυάσει απεικονιστικές και ευρήματα, να τα αξιολογήσει και να κρίνει αν κάποιο άτομο χρειάζεται το τεστ. Αν δεν χρειάζεται δεν υπάρχει λόγος να υποβαλλόμαστε σε άσκοπες διαγνωστικές εξετάσεις. Και μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα πρέπει οι εξετάσεις και όλο το σύστημα υγείας να είναι διαθέσιμο για τους ασθενείς που πραγματικά χρειάζονται τις υπηρεσίες του. Αν όμως ο ιατρός συστήσει τεστ για τον κορωνοϊό, θεωρητικά αυτό θα είναι ένα από τα παρακάτω:

Μοριακό τεστ PCR. Διακρίνεται σε:

κλασικό
ταχύ

Ταχύ τεστ αντιγόνου
Τεστ αντισωμάτων

 Ας δούμε την κάθε κατηγορία από μόνη της:
Μοριακό τεστ: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Α. πλεονεκτήματα:
1) κλασικό & ταχύ

Έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα.

Όπου ευαισθησία σημαίνει το ποσοστό των πραγματικών θετικών δειγμάτων που ανιχνεύει ως θετικά το τεστ μας. Δηλαδή αν έχουμε 100 ανθρώπους που έχουν τον κορωνοϊό και εμείς ανιχνεύουμε τους 99 ως θετικούς, αλλά τον 1 τον βγάζουμε αρνητικό, τότε το τεστ λέμε ότι έχει 99% ευαισθησία. Σε αυτήν την περίπτωση ο ένας ασθενής θα είναι ψευδώς αρνητικός και θα χρειαστεί να επαναλάβει το τεστ ή να προβεί σε άλλου είδους εξέταση.
Όπου ειδικότητα σημαίνει το ποσοστό των πραγματικών αρνητικών δειγμάτων που ανιχνεύει αρνητικά το τεστ μας. Δηλαδή αν έχουμε 100 ανθρώπους που δεν έχουν τον κορωνοϊό και εμείς ανιχνεύουμε τους 98 ως αρνητικούς και τους 2 θετικούς τότε το τεστ λέμε ότι έχει 98% ειδικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση τα 2 άτομα θα είναι ψευδώς θετικά και θα χρειαστεί να επαναλάβουν την εξέταση ενδεχομένως σε διαφορετικό εργαστήριο.
Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες πρέπει να πούμε ότι ΟΛΑ τα τεστ ακόμα και τα καλύτερα, έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό ψευδώς αρνητικών και ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Δεν είναι του παρόντος να εξηγήσουμε με λεπτομέρειες γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μπορούμε να πούμε ότι όσο πιο ευαίσθητο είναι ένα τεστ τόσο λιγότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα βγάζει, ενώ όσο πιο ειδικό είναι ένα τεστ τόσο λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα βγάζει.
Συμπερασματικά: τα μοριακά τεστ (κλασικά και γρήγορα) έχουν την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία και ειδικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ενδείκνυνται για την ατομική εξέταση τόσο σε ασθενείς με συμπτώματα όσο και σε ασυμπτωματικούς φορείς.
Πρέπει να πούμε εδώ, ότι ειδικά για τους ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αρνούνται ότι έχουν κολλήσει, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας άλλος τρόπος να ανιχνεύσουμε τον ιό παρά μόνο με μοριακό τεστ.
Είναι ιδανικά για την ιχνηλασιμότητα της μετάδοσης. Δίνουν θετικά αποτελέσματα ακόμα και στην απλή ύπαρξη του ιού στο ρινοφάρυγγα του ατόμου. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο ασυμπτωματικός φορέας θα αναπτύξει νόσο.

2) μόνο για το κλασικό
Το κλασικό τεστ έχει επιπλέον τη δυνατότητα μαζικής εφαρμογής σε πολλά δείγματα ταυτόχρονα. Επίσης έχει ελαφρώς καλύτερη ευαισθησία από το γρήγορο μοριακό τεστ. Είναι επίσης και λίγο φτηνότερο.
Β. Μειονεκτήματα:
Κλασικό μοριακό: το υψηλό κόστος και η διαθεσιμότητα αντιδραστηρίων σε περιόδους υψηλής ζήτησης. Ένα μειονέκτημα είναι και το γεγονός ότι χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος (λίγες ώρες) για τη διενέργειά του.
Ταχύ μοριακό: το ταχύ μοριακό τεστ παρακάμπτει το μειονέκτημα των λίγων ωρών για την αναμονή του αποτελέσματος, αλλά είναι ακριβότερο και δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας πολλών τεστ ταυτόχρονα.
Πότε συστήνεται το μοριακό τεστ

Για να τεθεί με ασφάλεια η διάγνωση σε συμπτωματικό ασθενή χωρίς να έχει γίνει άλλο τεστ
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα απομόνωσης φορέων ή του ασθενούς και του περιβάλλοντός του όταν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης όταν ιχνηλατούμε τις επαφές ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος καλό είναι να εφαρμόζουμε μοριακό τεστ για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία και ειδικότητα.

Το δείγμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι επίχρισμα από το ανώτερο αναπνευστικό.
Τεστ αντιγόνων: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Τα τεστ αντιγόνων ανιχνεύουν πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού. Επειδή δεν μεσολαβεί τεχνητός πολλαπλασιασμός των μορίων της πρωτεΐνης του ιού, έχουν καλή σχετικά ειδικότητα αλλά όχι τόσο καλή ευαισθησία όσο τα μοριακά τεστ στα οποία συμβαίνει τεχνητός πολλαπλασιασμός του RNA του ιού πριν από την ανίχνευση.
Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα κυρίως ψευδώς αρνητικών αλλά και αυξημένα ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τα αποτελέσματα από τις μοριακές μεθόδους. Το ψευδώς θετικό αποτέλεσμα ενώ δημιουργεί μια αρχική αίσθηση πανικού και ανησυχίας, μπορεί εύκολα να διαψευστεί από ένα δεύτερο τεστ που θα γίνει την ίδια ή την επόμενη μέρα. Το ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα όμως παρέχει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να αποβεί καταστροφική. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την εκδήλωση για την ανακοίνωση, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, της πλήρωσης της θέσης αποθανούσας ανωτάτης δικαστού, 12 άτομα συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, ενώ πριν είχαν ελεγχθεί με τεστ αντιγόνων. Τα αντιγονικά τεστ είχαν βγει αρνητικά και τα ψευδώς αρνητικά άτομα συνέχιζαν να συμπεριφέρονται κανονικά και να μεταδίδουν τον ιό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξάπλωσή του.
Το αντιγονικό τεστ μπορεί να βοηθήσει κυρίως όταν ελέγχονται ασθενείς με συμπτώματα όπου αυξάνει η ευαισθησία του, αλλά έχει μειωμένη αξιοπιστία στην ανίχνευση φορέων και στην ιχνηλασιμότητα των μεταδόσεων. Η πολιτεία της Νεβάδα στην Αμερική έχει εγκαταλείψει το τεστ αντιγόνων λόγω ακριβώς της μειωμένης ευαισθησίας του και χρησιμοποιεί το μοριακό τεστ.
Πότε γίνεται το τεστ αντιγόνων
Γίνεται σε ασθενείς με συμπτώματα, αλλά λόγω του χαμηλού του κόστους χρησιμοποιείται για επιδημιολογικές μελέτες και για να μετρηθεί η σχετικός επιπολασμός της λοίμωξης σε πληθυσμούς και να αποτυπωθεί χρονικά η εξέλιξη της μολυσματικής νόσου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βοηθάει πολύ στη μέτρηση του ιικού φορτίου σε κλειστές δομές και σε ομάδες πληθυσμών με ειδικά χαρακτηριστικά.
Τα θετικά δείγματα ασθενών χωρίς συμπτωματολογία πρέπει να επιβεβαιώνονται με μοριακή μέθοδο, ενώ δεν υπάρχει δυστυχώς τρόπος να ανιχνεύσει κάποιος τα ψευδώς αρνητικά.
Είναι σχετικά φτηνό και είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανάγκη εργαστηρίου και ειδικού εξοπλισμού.
Το δείγμα είναι ρινοφαρυγγικό επίχρισμα (αυτό που παίρνουμε από τη μύτη), καθώς εκεί βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ο ιός.
Τεστ αντισωμάτων: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Δεν έχουν καλή ειδικότητα και ευαισθησία.
Χρησιμοποιούνται μόνο για την ανίχνευση ανοσίας, αλλά δεν δίνουν καλά αποτελέσματα κυρίως λόγω της φύσης της νόσου που δεν «κινητοποιεί» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Έτσι δεν παρατηρείται παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού ακόμα και σε ασθενείς που νόσησαν, πόσο μάλλον σε ασυμπτωματικούς φορείς.
Για αυτό το λόγο έχουν μικρή αξία για ατομική διαγνωστική χρήση, καθώς επίσης μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν λανθασμένα αντισώματα έναντι άλλων κορωνοϊών και όχι έναντι του SARS-CoV-2.
Πότε γίνεται το τεστ αντισωμάτων
Το τεστ χρησιμοποιείται για επιδημιολογικές μελέτες και έχει κυρίως ερευνητική περισσότερο αξία.
Το δείγμα είναι ορός αίματος, οπότε απαιτείται αιμοληψία.
Πρακτικά, επομένως, το μοριακό τεστ είναι μονόδρομος;
Σε οποιοδήποτε τεστ το ζητούμενο είναι να είναι και ευαίσθητο και ειδικό. Και είναι πολύ λίγα τα τεστ που διαθέτουν και τις δύο ιδιότητες και μάλιστα σε υψηλό βαθμό. Το μοριακό τεστ (κλασικό ή ταχύ) είναι ήδη μια μεγάλη νίκη της επιστήμης απέναντι στην πανδημία της λοίμωξης COVID-19, καθώς συνδυάζει ευαισθησία και ειδικότητα αλλά και άλλα πλεονεκτήματα που λειτουργούν τόσο για το άτομο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί όσο και για κοινωνικό σύνολο (λόγω της συνεισφοράς του στην ιχνηλασιμότητα της μετάδοσης). Από αυτή την άποψη η επιλογή του για την όσο το δυνατόν πιο συστηματική πραγματοποίηση ελέγχου του πληθυσμού φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο. Ειδικά, με δεδομένο το γεγονός ότι περίπου το 40% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, αλλά εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό. Ωστόσο, καθώς παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι κατασκευάστριες εταιρείες ενισχυόμενες μάλιστα από τα κράτη προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα αντιδραστήρια για όλους, αυτό δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατόν. Σίγουρα και τα τεστ αντιγόνων έχουν θέση στην καταπολέμηση της επιδημίας και λιγότερο στην ατομική διάγνωση. Μέχρι να καταστεί, επομένως, ει δυνατόν εύκολη και φθηνή η καθιέρωση ενός τεστ ως μοναδικού διαγνωστικού εργαλείου είναι έξυπνο να αφήσουμε την επιλογή της πραγματοποίησης του ελέγχου στον ιατρό μας και όχι στη φυσιολογική αλλά πιθανώς αναίτια ανησυχία μας.

 

Αγαπητοί φίλοι, τα ιατρικά εργαστήρια ALPHA PROLIPSIS προσφέρουν την δυνατότητα ανίχνευσης του κορωνοϊού COVID -19 με τέσσερις  διαφορετικές πιστοποιημένες ιατρικές εξετάσεις, το τεστ αντιγόνων, το τεστ αντισωμάτων και το μοριακό τεστ.
Το τεστ αντιγόνων συνιστάται  για γρήγορο διαγνωστικό έλεγχο μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων, γίνεται με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος , δίνει απάντηση σε 10-15 λεπτα και είναι εξαιρετικά αξιόπιστο. Θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ενεργό λοίμωξη που απαιτεί περαιτέρω έλεγχο και λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Το τεστ αντισωμάτων  γίνεται με λήψη δείγματος αίματος  , δίνει απάντηση σε 10-15 λεπτα και είναι εξαιρετικά αξιόπιστο. Θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο εξεταζόμενος έχει ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό και ο οργανισμός του βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης αντισωμάτων εναντι του ιού  .
Το μοριακό τεστ γίνεται με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος , δίνει απάντηση σε λίγες ώρες  και είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για την επαλήθευση της λοίμωξης από κορονοϊό. Θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ενεργό λοίμωξη που απαιτεί περαιτέρω έλεγχο και λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Επιπλέον , προσφέρουμε το συνδυαστικό τεστ αντιγόνων (combo test) που ενδείκνυται σε εποχές όπου ενδημεί η εποχική γρίπη.  Το τεστ γίνεται με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος , δίνει απάντηση σε 10-15 λεπτα και μπορεί αν διακρίνει αν ο εξεταζόμενος πάσχει από κορωνοϊό ή από τον ιό της απλής γρίπης.
Και τα τεσσερα ειδη εξετάσεων για την ανίχνευση του κορωνοϊού προσφέρονται στα κέντρα μας σε Αθήνα, Γλυφάδα, Δάφνη, Ψυχικό. Υπάρχει δυνατότητα δειγματοληψίας κατ οίκον σε όλη την  Αθήνα.
100% αξιοπιστία, Εξειδικευμένο προσωπικό, Ταχεία εξυπηρέτηση, εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας εγγυώνται την ασφαλή και έγκαιρη ανίχνευση μόλυνσης από κορωνοϊό σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και σε δομές (επιχειρήσεις, εργοστάσια, τράπεζες, σχολεία) όπου ο συγχρωτισμός απαιτεί καθημερινή εγρήγορση.
Επειδή το ALPHA στη ζωή είναι η PROLIPSIS … εμπιστευθείτε και εσείς τα εργαστήριά μας για την τόσο σημαντική αυτή προληπτική εξέταση 
Για παραλαβή δειγμάτων  ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 210 6980565 , 2106444430, 2109756566, 2109610982

 

 

 

Ο πλανήτης σε κυνήγι με τον χρόνο: Θα προλάβουν οι εμβολιασμοί να ανακόψουν την φόρα της μετάλλαξης Δέλτα;

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος