Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Πιθανές αιτίες υποθυρεοειδισμού

Όταν o θυρεοειδής μας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, η ισορροπία των χημικών αντιδράσεων και διεργασιών στο σώμα μας μπορεί να διαταραχθεί.
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, σε σχήμα πεταλούδας αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ.
Οι ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα – η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4) – έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και επηρεάζουν όλες τις πτυχές του μεταβολισμού. Ελέγχουν το ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τα λίπη και υδατάνθρακες, βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος και επηρεάζουν το ρυθμό της καρδιάς και βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής των πρωτεϊνών.
Ο υποθυρεοειδισμός προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες και μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα:
Αυτοάνοσος υποθυρεοειδισμός / Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
Εκείνοι που αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη φλεγμονή του θυρεοειδούς γνωστή ως θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, υποφέρουν από την πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού.
Οι αυτοάνοσες διαταραχές συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται ενάντια στους ίδιους τους ιστούς του σώματος.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι ένας ιός ή ένα βακτήριο μπορεί να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι αυτοάνοσες νόσοι έχουν γενετικό υπόβαθρο.
Το πιο πιθανό είναι ότι οι αυτοάνοσες ασθένειες προκύπτουν από περισσότερους από έναν παράγοντες.
Όταν εκδηλώνεται η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο, τα αντισώματα αυτά επηρεάζουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες.
 
Υποθυρεοειδισμός μετά από θεραπεία για υπερθυρεοειδισμό
Οι άνθρωποι που παράγουν περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) συχνά λαμβάνουν θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή με αντιθυρεοειδικά φάρμακα με σκοπό την ομαλοποίηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο υποθυρεοειδισμό.
Υποθυρεοειδισμός μετά από χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή
Η αφαίρεση συνόλου ή μεγάλου μέρους του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Υποθυρεοειδισμός μετά από ακτινοθεραπεία
Η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου στην περιοχή του κρανίου ή του τραχήλου μπορεί να επηρεάσει το θυρεοειδή αδένα οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό.
Υποθυρεοειδισμός και φάρμακα
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό.
Ένα τέτοιο φάρμακο είναι το λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων ψυχιατρικών διαταραχών.
Η λήψη αμιοδαρόνης, ορισμένων αντιεπιληπτικών φαρμάκων και ιντερφερόνης επίσης ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Αν λαμβάνετε φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την επίδρασή τους στο θυρεοειδή αδένα.
Υποθυρεοειδισμός και λοιμώξεις
Διάφορες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να βλάψουν προσωρινά το θυρεοειδή αδένα. Η υποξεία θυρεοειδίτιδα, για παράδειγμα, μια φλεγμονή του θυρεοειδούς που πιστεύεται ότι προκαλείται από διάφορους ιούς, μπορεί σπάνια να αποτελέσει αιτία μόνιμου υποθυρεοειδισμού.
Λιγότερο συχνά, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκύψει από τα ακόλουθα:
Συγγενής υποθυρεοειδισμός
Μερικά μωρά γεννιούνται με ελαττωματικό θυρεοειδή αδένα και άλλα με παντελή έλλειψή του.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θυρεοειδής αδένας δεν αναπτύσσεται κανονικά για άγνωστους λόγους, αλλά μερικά παιδιά εμφανίζουν μια κληρονομική μορφή της διαταραχής.
Τα περισσότερα κράτη έχουν υιοθετήσει για το λόγο αυτό τον έλεγχο του θυρεοειδούς στα νεογνά.
 
Υποθυρεοειδισμός και διαταραχή της υπόφυσης
Μια σχετικά σπάνια αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η αποτυχία του αδένα της υπόφυσης να παράγει αρκετή ποσότητα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).
 
Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη
Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη (υποθυρεοειδισμός μετά τον τοκετό), συχνά επειδή αναπτύσσονται αντισώματα ενάντια στο θυρεοειδή αδένα.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και προεκλαμψίας – μια κατάσταση που προκαλεί μια σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης.
Μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Υποθυρεοειδισμός και έλλειψη ιωδίου
Το ιχνοστοιχείο ιώδιο – που απαντάται κυρίως στα θαλασσινά, τα φύκια, τα φυτά που καλλιεργούνται σε χώμα πλούσιο σε ιώδιο και το ιωδιούχο αλάτι – είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ανεπάρκεια σε ιώδιο είναι κοινό πρόβλημα αλλά η προσθήκη του ιωδίου στο επιτραπέζιο αλάτι έχει ουσιαστικά οδηγήσει στο να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες.
Ωστόσο, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ιωδίου μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό.

Πιθανές αιτίες υποθυρεοειδισμού

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος