Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα τέλειο παράδειγμα των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων και συνδέσεων που συμβαίνουν στο οργανισμό μας.
Ο θυρεοειδής επιδρά άμεσα με τουλάχιστον 11 διαφορετικούς τρόπους στο σώμα μας επηρεάζοντας:

Τα οστά και την ανάπτυξή τους
Το μεταβολισμό του σακχάρου
Τον εγκέφαλο
Το μεταβολισμό της χοληστερόλης
Τη χοληδόχο κύστη
Το καρδιαγγειακό σύστημα
Τα έντερα
Το συκώτι
Τις ορμόνες που προέρχονται από τη χοληστερόλη
Το μεταβολισμό των πρωτεϊνών
Το μεταβολισμό των κυττάρων του αίματος

Θυρεοειδής και οστά 
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καταγμάτων.
Στα παιδιά από την άλλη, η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών θα επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη. Ενήλικες με υποθυρεοειδισμό και με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο τείνουν να έχουν υψηλότερη από το φυσιολογικό οστική πυκνότητα.
Όμως, αυτή η υψηλότερη πυκνότητα δεν σημαίνει απαραίτητα καλή ποιότητα των οστών: μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με το κολλαγόνο και τη δομή των οστών.
Έτσι, παρόλο που τα οστά είναι πιο πυκνά, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έντονο κίνδυνο για κατάγματα επειδή η ποιότητα του οστού είναι πραγματικά κακή.
 
Θυρεοειδής και σάκχαρο 
Ο μεταβολισμός της γλυκόζης ελέγχεται από το πάγκρεας. Το πάγκρεας και ο θυρεοειδής είναι και τα δύο μέρη του ενδοκρινικού συστήματος.
Οι αδένες που ανήκουν στο ενδοκρινικό σύστημα προκαλούν αλλαγές στο σώμα και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον.
Μετά το φαγητό, η ινσουλίνη απελευθερώνεται από το πάγκρεας για να βοηθήσει τα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν τη γλυκόζη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Και τα επινεφρίδια απελευθερώνουν κορτιζόλη που θα «βοηθήσει» τη ζάχαρη να απορροφηθεί από τα κύτταρα του σώματος.
Μία υποθυρεοειδική κατάσταση οδηγεί σε μια αργή απορρόφηση της γλυκόζης, βραδύτερη έκκριση της ινσουλίνης, μείωση της ταχύτητας με την οποία η γλυκόζη απορροφάται στο έντερο και, τελικά, λιγότερη γλυκόζη στα κύτταρα.
Όλα αυτά σημαίνουν λιγότερη ενέργεια για να τροφοδοτηθούν τα κύτταρα και το μυαλό.
Για να δοκιμάσουν να διορθώσουν το πρόβλημα, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν την ορμόνη του στρες κορτιζόληγια την αύξηση της επαναρρόφησης της γλυκόζης από τα κύτταρα.
Σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Hashimoto υπάρχει συνήθως σε κάποιο βαθμό μια ανισορροπία στο μεταβολισμό της ζάχαρης όπως περιγράφεται παραπάνω, που συνήθως εκδηλώνεται είτε με υπογλυκαιμία είτε με την αντίσταση στην ινσουλίνη ή με το μεταβολικό σύνδρομο.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, που μπορεί πραγματικά να σας εμποδίσει από το να αισθάνεστε καλύτερα.
 
Θυρεοειδής και εγκέφαλος
Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν τον εγκέφαλο αναπτυχθεί και να λειτουργήσει.
Τα άτομα με προβλήματα στο θυρεοειδή παραπονιούνται συχνά για αδυναμία συγκέντρωσης.
Υπάρχουν και άλλα δύο συμπτώματα: η κατάθλιψη και το αίσθημα κόπωσης.
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τα φάρμακα που συνταγογραφούντα συχνότερα  σε ασθενείς με  Hashimoto -μετά τη θυροξίνη- είναι τα αντικαταθλιπτικά.
Η αδυναμία συγκέντρωσης οφείλεται στην ανοσολογική απόκριση των εγκεφαλικών κυττάρων σε περίπτωση αυτοάνοσης νόσου και στην απουσία των θυρεοειδικών ορμονών τοπικά.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου δεν είναι εξειδικευμένο και εξελιγμένο, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα στο υπόλοιπο του σώματος.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο έχουν την τάση να αντιδρούν υπερβολικά και γρήγορα σε κάθε αντιγόνο.
Σε ορισμένους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, η θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να βελτιώσει τη λεγόμενη «ομίχλη του εγκεφάλου». Σε άλλες περιπτώσεις όχι.Ένα σημαντικό βότανο που βοηθά στην περίπτωση αυτή είναι οκουρκουμάς.
 
Θυρεοειδής και χοληστερόλη
Σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού, τόσο η αποδόμηση όσο και η χρησιμοποίηση της χοληστερόλης στο σώμα καταστέλλονται.
Ο μεταβολισμός της χοληστερόλης γίνεται πολύ πιο αργός με αποτέλεσμα υψηλότερη ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και LDL.
Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι ασθενείς με Hashimoto έχουν επίσης υψηλή χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και LDL (και μερικές φορές χαμηλή HDL).
Μόλις τεθεί ο υποθυρεοειδισμός υπό έλεγχο, δεν είναι ασυνήθιστο να δουν τη χοληστερόλη, την LDL και τα τριγλυκεριδία τους να επιστρέψουν στα φυσιολογικά.
 
Θυρεοειδής και χοληδόχος κύστη
Η λειτουργία της χοληδόχου κύστεως επηρεάζεται επίσης αρνητικά σε συνθήκες υποθυρεοειδισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χοληδόχος κύστη μεγαλώνει και δε συστέλλεται κανονικά.
Μελέτες αναφέρουν επίσης την τάση για αύξηση του αριθμού των χολόλιθων και των λίθων στο χοληδόχο πόρο.
 
Θυρεοειδής και καρδιαγγειακό σύστημα
Οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πολλές λειτουργίες των αρτηριών και των φλεβών. Τα χαμηλά επίπεδα Τ3 συχνά συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που έχουν οι ασθενείς με Hashimoto είναι τα κρύα χέρια και πόδια.
Η τριχόπτωση και η ανάπτυξη μυκήτων στα νύχια μπορεί επίσης να προκληθούν από την κακή ροή του αίματος.
Για εκείνους τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία αντικατάστασης ορμονών του θυρεοειδούς, ορισμένα από αυτά τα προβλήματα έχουν αντιστραφεί με τη φαρμακευτική αγωγή.
 
Το έντερο και ο θυρεοειδής
Οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν άμεση επίδραση στη γαστρεντερική οδό και φυσιολογικά αυξάνουν αυξάνουν τη ροή του αίματος προς το έντερο.
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση του εντέρου επηρεάζοντας τη λειτουργία των μυών και των νεύρων που συμμετέχουν στην κίνηση.
Ο υποθυρεοειδισμός έχει επίσης μια επίδραση στο πνευμονογαστρικό νεύρο και αυτό μπορεί να οδηγήσει, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, στην επιβράδυνση της κινητικότητας του εντέρου.
Τα παραπάνω ενδέχεται να μπορεί να δημιουργήσουν 3 κοινά προβλήματα:

Δυσκοιλιότητα: Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και υποθυρεοειδισμό.
Δυσαπορρόφηση: Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό και Hashimoto μπορεί να έχουν δυσκολία στην απορρόφηση σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν διάρροιες, πράγμα που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή απορρόφηση.
Αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου: Τα άτομα με Hashimoto και υποθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν συχνά προβήματα λόγω της υπερνάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων στον εντερικό σωλήνα.

Όταν προσθέσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από τη δυσανεξία στη γλουτένη ή την κοιλιοκάκη αντιλαμβανόμαστε πόσο έντονα μπορούν να γίνουν τα ενοχλήματα.
 
Θυρεοειδής και ήπαρ
Η Τ4 που εκκρίνεται από το θυρεοειδή αδένα μετατρέπεται από το ήπαρ σε Τ3.
Οι ασθενείς με ασθένειες του ήπατος, όπως κίρρωση του ήπατος αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετατροπή Τ4 σε Τ3.
 
Θυρεοειδής και διατήρηση του σωματικού βάρους
Πολλοί ασθενείς με υποθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διατήρηση του σωματικού βάρος.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη μεταβολική δραστηριότητα. Ο υποθυρεοειδισμός σημαίνει αυτόματα έναν πιο αργό μεταβολισμό με αποτέλεσμα δυσκολία στην απώλεια βάρους ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και την αύξηση του σωματικού βάρους.
Μια υποθυρεοειδική κατάσταση μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα την αδυναμία καύσης του λίπους.
Θυρεοειδής και πρωτεΐνες
Στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, τα επίπεδα των πρωτεϊνών του ορού μπορεί να βρίσκονται αυξημένα, επειδή τα τριχοειδή αγγεία διαστέλλονται και επιτρέπουν σε ποσότητες από πρωτεΐνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Η αλβουμίνη επίσης διασπάται πιο αργά.
Θυρεοειδής και ερυθρά αιμοσφαίρια

Νορμοκυτταρική νορμόχρωμη αναιμία: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μια μείωση στην παραγωγή της ορμόνης ερυθροποιητίνη και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει αυτό το είδος της αναιμίας.
Μακροκυτταρική αναιμία: Η χαμηλή δραστηριότητα του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, λόγω της μείωσης στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος.
Κακοήθης αναιμία: Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από μια αυτοάνοση επίθεση στην εγγενή παράγοντα που είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Αναιμία από έλλειψη σιδήρου: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου λόγω της μείωση του γαστρικού οξέος.

Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει ο θυρεοειδής

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος