Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Τα πάντα για το test Pap

Τι είναι το test Pap;
Είναι μια εξέταση που κάνει ο γυναικολόγος για να εξετάσει αν ο τράχηλος της μήτρας έχει κάποια αλλοίωση που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο στο μέλλον. Ο τράχηλος της μήτρας είναι το κατώτερο τμήμα αυτής, εκεί που η μήτρα συναντάει τον κόλπο. Για να γίνει αυτή η εξέταση ο γιατρός πρέπει να δει τον τράχηλο χρησιμοποιώντας ένα όργανο που λέγεται κολποδιαστολέας και μοιάζει με «παπάκι». Έπειτα χρησιμοποιεί μια μικρή σπάτουλα και ένα βουρτσάκι για να πάρει κύτταρα από τον κόλπο και τον τράχηλο. Αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη. Τα κύτταρα αυτά στρώνονται σε γυάλινο πλακίδιο και εξετάζονται από τον κυτταρολόγο στο μικροσκόπιο για αλλοιώσεις. Αυτή είναι η συμβατική μέθοδος (συμβατικό test Pap).
Μια μετεξέλιξη αυτής της μεθόδου είναι η κυτταρολογία υγρής φάσης  που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της εξέτασης. Τα κύτταρα του τραχήλου συλλέγονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως περιεγράφηκε παραπάνω, αλλά δεν στρώνονται σε πλακάκι. Αντ΄ αυτού μεταφέρεται ακέραια η κεφαλή από το βουρτσάκι λήψης σε ένα ειδικό φιαλίδιο με διάλυμα συντήρησης. Έτσι φτάνει στον κυτταρολόγο όλο το υλικό λήψης, χωρίς απώλειες. Με τη μέθοδο αυτή βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα του υλικού που εξετάζεται και συνεπώς η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, σε περίπτωση που το κρίνει ο γυναικολόγος, μπορεί να γίνει στο ίδιο δείγμα και εξέταση ανίχνευσης και τυποποίησης του ιού HPV, το λεγόμενο HPV test.
Τα αποτελέσματα της εξέτασης καθοδηγούν τον περαιτέρω χειρισμό, που μπορεί να είναι παρακολούθηση, κολποσκόπηση ή και λήψη βιοψιών τραχήλου.
Τι είναι ο HPV;
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV-Human papilloma virus) είναι ένας ιός που προσβάλει τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το αιδοίο καθώς και άλλες περιοχές του σώματος. Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι ιών HPV, και αυτοί που προσβάλλουν την γεννητική χώρα είναι πάνω από 40. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Οι περισσότερες λοιμώξεις υποχωρούν εντός 12μήνου από τη μόλυνση. Κάποιοι από αυτούς τους τύπους είναι υψηλού κινδύνου για να προκαλέσουν καρκίνο στο μέλλον, αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία για χρόνια.
Η μόλυνση από HPV μπορεί να οδηγήσει σε:

Λανθάνουσα λοίμωξη – δηλαδή λοίμωξη που δεν προκαλεί αλλοιώσεις και δεν θα διαγνωστεί ποτέ και θα αναπτυχθεί ανοσία.
Κονδυλώματα – είναι καλοήθεις βλάβες, οφείλονται πιο συχνά στους τύπους 6 και 11, που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για ανάπτυξη κακοήθειας.
Προκαρκινικές αλλοιώσεις ή μετά από έτη καρκίνο τραχήλου μήτρας – περίπου 15 τύποι HPV συσχετίζονται με κακοήθεια και είναι γνωστοί ως υψηλού κινδύνου ή ογκογόνοι. Ο 16 είναι ο πιο συχνός και συσχετίζεται με τον υψηλότερο κίνδυνο μετάπτωσης σε καρκίνο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Επιδημιολογικά δεδομένα και μελέτες μοριακής βιολογίας συνδέουν τον HPV με τον καρκίνο του τραχήλου. Πρακτικά όλες οι περιπτώσεις του καρκίνου τραχήλου οφείλονται σε HPV λοίμωξη, με τον τύπο 16 να ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων και τον 18 για το 20%. Οι HPV 31, 33, 45, 52 και 58 υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 19%.
Το test pap μπορεί να ανιχνεύσει τραχηλικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός και οι οποίες αναφέρονται ως ενδοεπιθηλιακές βλάβες του πλακώδους επιθηλίου (squamous intraepithelial lesions – SIL).
Αυτές ταξινομούνται ως:

Χαμηλού βαθμού (low grade SIL – LGSIL)
Υψηλού βαθμού (high grade SIL – HGSIL)

Οι LGSIL είναι συνήθως παροδικές HPV λοιμώξεις ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες.
Οι HGSIL μπορεί να σχετίζονται με εμμένουσα HPV λοίμωξη και μεγαλύτερο κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο.
Πότε μια γυναίκα πρέπει να αρχίσει να κάνει test Pap;
Το πρώτο test pap πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 21 ετών. Όταν γίνει 30 ετών, τότε μπορεί να κάνει και το HPV test. Γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και το test pap όπως είπαμε και παραπάνω.
Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν έρθω για test Pap;
Η απάντηση είναι τίποτα ιδιαίτερο. Κάποιες φορές ακούμε ότι πρέπει να απέχει η γυναίκα από σεξουαλικές επαφές για 2 ήμερες πριν την εξέταση αλλά αυτή η σύσταση δεν είναι απαραίτητη. Το test pap βγάζει σωστά αποτελέσματα ακόμα και αν έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή πρόσφατα ή έχουν χρησιμοποιηθεί κολπικά λιπαντικά ή κρέμες.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε test pap;
Αυτό εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας αλλά και από τα αποτελέσματα των προηγούμενων test Pap, τα οποία μπορεί να απαιτούν συχνότερη παρακολούθηση.

Γυναίκα ηλικίας 21 – 29 ετών πρέπει να κάνει test Pap κάθε 3 χρόνια.
Γυναίκα ηλικίας 30 ετών και άνω μπορεί να κάνει test Pap κάθε 3 χρόνια ή να κάνει συνδυασμό test Pap με HPV test κάθε 5 χρόνια.
Γυναίκα 65 ετών και άνω μπορεί να σταματήσει τον έλεγχο με test Pap αν πληροί τα κάτωθι κριτήρια:

Δεν είναι καπνίστρια.
Δεν έχει αλλάξει σεξουαλικό σύντροφο μετά από το τελευταίο test Pap.
Έκανε τακτικούς ελέγχους με test Pap μέχρι την ηλικία των 65.
Έχει 3 διαδοχικά test Pap φυσιολογικά.
Δεν έχει παθολογικό test Pap τα τελευταία 10 έτη.

Μπορεί βέβαια να κάνει test Pap σε οποιαδήποτε ηλικία αν έχει συγκεκριμένα συμπτώματα που το επιβάλλουν, όπως κολπική αιμόρροια.
Αν έχει προηγηθεί υστερεκτομή πρέπει να κάνω test Pap;
Αν έχει γίνει ολική αφαίρεση της μήτρας, έχει αφαιρεθεί δηλαδή και ο τράχηλος αυτής, μάλλον δεν χρειάζεται να γίνει ξανά test Pap. Εξαρτάται βέβαια και από το ιστορικό της γυναίκας (π.χ. ιστορικό καρκίνου τραχήλου). Γι’ αυτό πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας.
Χρειάζεται να κάνω test Pap αν έχω κάνει το εμβόλιο του HPV;
Ναι. Ακόμα και αν έχει γίνει το εμβόλιο του HPV πρέπει να γίνεται test Pap. Το εμβόλιο μειώνει το κίνδυνο για καρκίνο τραχήλου μήτρας, αλλά δεν προστατεύει πλήρως από όλα τα στελέχη του ιού HPV. Οπότε πρέπει και πάλι να γίνεται τακτικός έλεγχος με test Pap στις γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV.
Τι γίνεται αν έχω μη φυσιολογικό test Pap;
Αυτό είναι ένα συχνό πρόβλημα. Το μη φυσιολογικό test Pap δεν σημαίνει απαραίτητα και κακοήθεια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα από μια σειρά χειρισμών ή εξετάσεων για να επιβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα.
Αναλόγως της ηλικίας και του αποτελέσματος ο γυναικολόγος θα συστήσει κάποιον άλλο έλεγχο όπως το HPV test για να αποφασίσει τους περαιτέρω χειρισμούς ή θα συστήσει να γίνει κολποσκόπηση για πιθανή λήψη βιοψιών τραχήλου. Επίσης πιθανόν, αναλόγως αποτελέσματος, να γίνει σύσταση για πιο εντατική παρακολούθηση με test Pap.
 
Γιατί Να Επιλέξετε το ALPHA PROLIPSIS
Το  Δίκτυο Διαπιστευμένων  Κυτταρολογικών Κέντρων ALPHA PROLIPSIS παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες.

Ανώδυνη δειγματοληψία
Λήψη από εξειδικευμένο προσωπικό-κυτταρολόγους
Άνετοι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι
Απάντηση ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ
On site evaluation για έλεγχο επάρκειας του δείγματος
Διαθέτουμε πιστοποιητικό διαπίστευσης κατά ISO 15189:2012
Τηρούμε πλήρες  αρχείο πλακιδίων σε βάθος 10ετίας
Εφαρμόζουμε προγράμματα εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου ποιότητας
Άμεση εξυπηρέτηση πελατών από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό
Διάγνωση εκάστου περιστατικού από τρείς γιατρούς
Απάντηση με εικόνες από αντιπροσωπευτικές θέσεις
Σχολιασμός εικόνων από ειδικούς κυτταρολόγους

Τα πάντα για το test Pap

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος