Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας και εύλογο είναι να δημιουργούνται απορίες για το τι μπορεί και τι δεν πρέπει να κάνει.
Αν και κάθε κύηση αποτελεί μοναδική περίπτωση και οι οποιεσδήποτε ιατρικές οδηγίες και συμβουλές πρέπει να εξατομικεύονται, υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές που ισχύουν για όλες.
* Μπορώ να πίνω καφέ; Από μελέτες έχει φανεί ότι για να επηρεαστεί το έμβρυο η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να είναι αυξημένη, επομένως η έγκυος μπορεί να πίνει έναν καφέ την ημέρα.
* Μπορώ να ταξιδέψω; Τα ταξίδια με μηχανή είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται, το ίδιο και τα πολύωρα ταξίδια κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως διότι η πολύωρη ακινησία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικού επεισοδίου.
Επιπλέον, όσο πλησιάζει το τέλος της εγκυμοσύνης, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αυτόματης έναρξης του τοκετού, επομένως καλό είναι να αποφεύγονται και τα ταξίδια με αεροπλάνο.
Σε κάθε περίπτωση, αν το ταξίδι μεγάλης απόστασης πρέπει να γίνει, καλό είναι να γίνονται στάσεις στη διαδρομή.
* Το αλκοόλ και το κάπνισμα επιτρέπονται; Και τα δύο είναι απαγορευτικά για όλες τις εγκύους. Η έγκυος όχι μόνο πρέπει να πάψει να καπνίζει, αλλά και να αποφεύγει να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν άλλοι.
* Μπορώ να βάφω τα μαλλιά μου; Καλό θα ήταν να αποφεύγεται κάθε είδος βαφής μαλλιών στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κυήσεως. Μετά την ολοκλήρωσή του, φαίνεται πως η χρήση κυρίως φυτικών βαφών είναι ακίνδυνη για την έκβαση της κύησης.
* Μπορώ να κάνω γυμναστική; Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί και πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί για το είδος και την ένταση των ασκήσεων που μπορεί να κάνει μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Ωστόσο μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει διότι, όπως προαναφέρθηκε, όλα πρέπει να εξατομικεύονται αναλόγως με την γυναίκα και την κατάστασή της, αφού σε άλλες περιπτώσεις η γυμναστική δεν ενδείκνυται και σε άλλες συνιστάται.
Για παράδειγμα, αν μία έγκυος έχει κολπική αιμόρροια (αιμορραγία) λόγω αποκόλλησης πλακούντα ή μειωμένο μήκος τραχήλου, δεν πρέπει να γυμνάζεται.
Αντιθέτως, αν η γυναίκα πάντοτε γυμναζόταν και η εγκυμοσύνη της δεν έχει επιπλοκές, η συνέχιση της άσκησης μπορεί να τη βοηθήσει να διατηρήσει μία καλή φυσική κατάσταση, να μην ξεφύγει στην πρόσληψη κιλών, καθώς και να αποφύγει την υπέρταση και τον διαβήτη της κυήσεως.
Επιπλέον, συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στη διάταση του μυοσκελετικού συστήματος της πυέλου και να φανούν χρήσιμες στη διάρκεια του τοκετού.
* Μπορώ να πάρω φάρμακα; Εδώ ισχύει ο κανόνας πως προέχει η υγεία της μητέρας, για να μπορέσει να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη.
Σε γενικές γραμμές αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, το οποίο αποτελεί την περίοδο της οργανογένεσης του εμβρύου. Από κει και πέρα, η γυναίκα μπορεί να λάβει ορισμένα φάρμακα τα οποία επιτρέπονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πάντοτε αφού λάβει πρώτα τη γνώμη του γιατρού της.
* Τι μπορώ να τρώω; Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εγκυμοσύνη και όσο πιο υγιεινή είναι, τόσο το καλύτερο.
Κάποιοι γενικοί κανόνες είναι η αποφυγή του αλατιού και των τροφίμων που περιέχουν αλάτι, η αποφυγή των γλυκών, η αποφυγή των μισοψημένων κρεάτων, και η αποφυγή ορισμένων θαλασσινών πλουσίων σε βαρέα μέταλλα. Επίσης οι σαλάτες θα πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένες.
Ένα σωστό διαιτολόγιο είναι σημαντικό καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ορισμένων παθήσεων της εγκυμοσύνης, αλλά και των γαστρεντερικών διαταραχών που δημιουργούνται στη διάρκεια της.
 

Λέξεις Κλειδιά
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος