Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Τι πρέπει να ξέρουμε για το μη Hodgkin’s λέμφωμα;

Το μη Hodgkin’s (Χόντζκινς) λέμφωμα (Non Hodgkin’s lymphoma/NHL) είναι ένας τύπος καρκίνου που προέρχεται από το λεμφικό σύστημα. Στις χώρες της Δύσης, κατέχει την έκτη θέση στη σειρά συχνότητας των διαφόρων μορφών καρκίνου.
Όπως είναι γνωστό, το λεμφικό σύστημα, αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και άλλων ασθενειών.
Από ποια μέρη απαρτίζεται το λεμφικό σύστημα;
Το λεμφικό σύστημα απαρτίζεται από τα εξής μέρη:
•    Την λέμφο: Τα λεμφικά αγγεία μεταφέρουν ένα διαυγές υγρό, που ονομάζεται λέμφος. Η λέμφος περιέχει λευκά αιμοσφαίρια και ειδικότερα, λεμφοκύτταρα, όπως τα Τ-κύτταρα και τα Β-κύτταρα.
•    Λεμφαδένες: Τα λεμφαγγεία συνενώνονται σε μικρές μάζες λεμφικού ιστού, που ονομάζονται λεμφαδένες, οι οποίοι περιέχουν λευκά αιμοσφαίρια. Οι λεμφαδένες είναι διάσπαρτοι στο σώμα και αποτελούν σπουδαία αμυντικά συστήματα.
•    Πρόσθετα μέρη του λεμφικού συστήματος: Οι αμυγδαλές, ο θύμος αδένας και ο σπλήνας, αποτελούν πρόσθετα μέρη του λεμφικού συστήματος και συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Λεμφικός ιστός, υπάρχει ακόμα σε άλλα μέρη του σώματος, περιλαμβανομένου του στομάχου, του δέρματος και του λεπτού εντέρου.
  
Επειδή ο λεμφικός ιστός ευρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος. Το μη Hodgkin’s λέμφωμα μπορεί να αρχίσει σχεδόν από οπουδήποτε.
Τι προκαλεί το μη Hodgkin’s λέμφωμα;
Δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία που προκαλεί το μη Hodgkin’s λέμφωμα. Το μη Hodgkin’s λέμφωμα εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει πάρα πολλά, μη φυσιολογικά, λεμφοκύτταρα. Επειδή η παραγωγή των λεμφοκυττάρων είναι ανεξέλεγκτη, γεμίζουν τους λεμφαδένες οπότε αυτοί διογκώνονται. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν είτε τα Β-λεμφοκύτταρα, είτε τα Τ-λεμφοκύτταρα. Τα Β-κύτταρα, είναι αυτά που παράγουν αντισώματα. Αποτελούν την συχνότερη μορφή, υπεύθυνη για το μη Hodgkin’s λέμφωμα. Τα Τ-κύτταρα, σκοτώνουν απ’ ευθείας τους ξένους εισβολείς στον οργανισμό και αποτελούν την λιγότερο συχνή μορφή, υπεύθυνη για το μη Hodgkin’s λέμφωμα.
Ποιοι είναι οι συχνότεροι υποτύποι του μη Hodgkin’s λεμφώματος;
Οι συχνότεροι υποτύποι του μη Hodgkin’s λεμφώματος, είναι:
•    Το λέμφωμα του Burkitt
•    Το διάχυτο από μεγάλα Β κύτταρα λέμφωμα: Αποτελεί την συχνότερη μορφή λεμφώματος (περίπου το 30% των μη Hodgkin’s λεμφωμάτων) και εάν δεν τεθεί εγκαίρως υπό θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σύντομα τον θάνατο
•    Το οζώδες λέμφωμα: Στην μορφή αυτή, όταν τίθεται η διάγνωση, είναι συνήθως ήδη προχωρημένο
•    Το λέμφωμα ΜΑLT (Εξωλεμφαδενικό λέμφωμα οριακής ζώνης): Πρόκειται για μορφή λεμφώματος από Β-κύτταρα, που συνήθως προσβάλλει άτομα, ηλικίας γύρω από τα 60 και εμφανίζεται συχνότερα στο στομάχι
•    Λέμφωμα από κύτταρα του Μανδύα: Αποτελεί μία από τις σπανιότερες μορφές λεμφώματος(6% των περιπτώσεων). Είναι ανθεκτικό στη θεραπεία και αποτελεί μία μορφή λεμφώματος από Β-κύτταρα
•    Λέμφωμα/λευχαιμία ενηλίκων από Τ-κύτταρα: Σπάνια αλλά επιθετική μορφή μη Hodgkin’s λεμφώματος από Τ-κύτταρα. Σήμερα πιστεύεται ότι, αιτία της νόσου, είναι ο ιός HTLV-1 Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του μη Hodgkin’s λεμφώματος;
Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα που εμφανίζουν κάποια μορφή του μη Hodgkin’s λεμφώματος, δεν εμφανίζουν κανένα παράγοντα κινδύνου και οι γιατροί σπανίως γνωρίζουν το γιατί ένα άτομο αναπτύσσει μη Hodgkin’s λέμφωμα, ενώ ένα άλλο όχι.
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, αυξάνουν την πιθανότητα, του να εμφανίσει ένα άτομο την ασθένεια, μολονότι τα περισσότερα άτομα που έχουν αυτούς τους κινδύνους, ουδέποτε θα εμφανίσουν την ασθένεια.
Παράγοντες κινδύνου
•    Φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
•    Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
•    Ορισμένες λοιμώξεις: Διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, όπως πχ. ιός ηπατίτιδας Β, HIV, ιός Epstein-Barr. Σημειωτέον ότι, το λέμφωμα ΔΕΝ είναι μεταδοτικό.
•    Ηλικία: Το μη Hodgkin’s λέμφωμα μπορεί να εμφανισθεί σε νεαρά άτομα, όμως η πιθανότητα εμφάνισης, αυξάνεται με την ηλικία. Τα περισσότερα περιστατικά του μη Hodgkin’s λεμφώματος, εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
•    Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι: Διάφορα φυτοκτόνα ή άλλα χημικά, όπως και χρωστικές για τα μαλλιά, έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί, αλλά τίποτε δεν έχει αποδειχθεί οριστικά.

Τι πρέπει να ξέρουμε για το μη Hodgkin’s λέμφωμα;

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος