Dafni
Phone
210 9756566
Psichikon
Phone
210 6980565
Glyfada
Phone
210 9610982
Phone
210 6444430
Pallini
Phone
210 6034681
Chaidarion
Phone
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Medical Laboratories - Polyclinics
Πόνος στον ώμο: Πως τον αντιμετωπίζουμε;

Ο πόνος στον ώμο αποτελεί μια συχνή αιτία επίσκεψης των ασθενών στον ορθοπαιδικό χειρουργό. Είναι ένα σύμπτωμα και όχι μία πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι, πίσω από την ίδια κλινική εικόνα (πόνος στον ώμο) μπορεί να κρύβονται πολλές διαφορετικές πιθανές αιτίες. 
    
Στόχος του ορθοπαιδικού χειρουργού είναι η εύστοχη διάγνωση και στη συνέχεια, η αποτελεσματική θεραπεία της εκάστοτε νόσου. 
    
Ο πόνος στον ώμο μπορεί να έχει συνήθως  μία από τις εξής αιτίες:
    
•    Κάκωση (Κάταγμα, Εξάρθρημα, Ρήξη τένοντα)
    
•    Φλεγμονή (Τενοντίτιδα, Αρθρίτιδα)
    
•    Εκφύλιση (Ρήξη τένοντα, Οστεοαρθρίτιδα)
    
Ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εικόνα του ασθενούς, ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι σε θέση να υποπτευθεί πιθανές αιτίες του πόνου και να απορρίψει άλλες λιγότερο πιθανές. Η κλινική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διάγνωσης. Με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, ο ασθενής μπορεί να λάβει οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματός του και ο πόνος να εξαλειφθεί. 
    
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον ιατρό, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία). 
    
Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στον ώμο προέρχεται από τους τένοντες της άρθρωσης. Οι τένοντες αυτοί σχηματίζουν μια ανατομική δομή που ονομάζεται στροφικό πέταλο. Ο πιο ευαίσθητος τένοντας του στροφικού πεάλου είναι ο υπερακάνθιος, οποίος τραυματίζεται πιο εύκολα από τους υπόλοιπους τένοντες, λόγω της θέσης του και της λειτουργίας του. 
    
    
Η συνεχής χρήση του ώμου (κυρίως ανύψωση και στροφή) έχει σαν αποτέλεσμα των ερεθισμό των τενονόντων του στροφικού πετάλου και την εμφάνιση φλεγμονής (τενοντίτιδα, ασβεστοποιός τενοντίτιδα, ορογονοθυλακίτιδα). Σε βαρύτερες περιπτώσεις, η καταπόνηση του στροφικού πεάλου μπορεί να εξελιχθεί και σε μερική ή πλήρη ρήξη του τένοντα (ρήξη υπερακανθίου, ρήξη στροφικού πετάλου). 
    
Αρχικά, ο πόνος στον ώμο αντιμετωπίζεται συντηρητικά (μη χειρουργικά) με ανάρτηση του πάσχοντος ώμου, παγοθεραπεία και παυσίπονα. 
    
Ανάλογα με τα κλινικά και απεικονιστικά ευρήματα, ο ορθοπαιδικός χειρουργός, μπορεί να προτείνει περεταίρω θεραπευτικά μέσα όπως είναι η φυσικοθεραπεία, η θεραπευτική άσκηση και η έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP- πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή “βλαστοκύτταρα”). 
    
Όσον αφορά στο στροφικό πέταλο, η παραπάνω αντιμετώπιση είναι συχνά αποτελεσματική σε περιπτώσεις φλεγμονής ή μερικής ρήξης. Σε περιπτώσεις πλήρους ρήξης και σε εμμένουσες περιπτώσεις φλεγμονής ή μερικής ρήξης, η οριστική λύση είναι η αρθοσκόπηση του ώμου. 
    
Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική, με την οποία αντιμετωπίζουμε ενδοαρθρικές βλάβες του ώμου. Πλεονεκτήματά της είναι η ελάχιστη επεμβατικότητα χωρίς να τραυματίζεται η άρθρωση του ώμου, η ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς, η ταχεία αποθεραπεία του και η επιστροφή του στο επιθυμητό λειτουργικό επίπεδο. 

Πόνος στον ώμο: Πως τον αντιμετωπίζουμε;

Alpha Prolipsis' Medical Services

Your reports will be available within 24 hours of receiving the sample