Dafni
Phone
210 9756566
Psichikon
Phone
210 6980565
Glyfada
Phone
210 9610982
Phone
210 6444430
Pallini
Phone
210 6034681
Chaidarion
Phone
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Medical Laboratories - Polyclinics
Η Πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές

O καρκίνος του μαστού στις μέρες μας αποτελεί ένα από τα σημαντικά και επιβαρυντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Είναι η δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου γενικώς  και  η πρώτη αιτία θανάτου από κακοήθεια στις νέες γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες.
Σε εργασία του 2013 από  τον Ferlay αναφέρονται 367.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στον κόσμο, το έτος 2012. Γνωρίζουμε ότι στις αναπτυγμένες χώρες όπως είναι η Βόρειος Αμερικής και η Βόρειος Ευρώπη, 1 γυναίκα στις 8, κατά τη διάρκεια της ζωής της θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις μη αναπτυγμένες χώρες, με εξαίρεση την Ιαπωνία, είναι 1 στις 16 γυναίκες. Οι μεσογειακές χώρες, εμφανίζουν μια ενδιάμεση κατάσταση, δηλ. καρκίνο του μαστού θα εμφανίσει 1 στις 11 γυναίκες. Στην τελευταία ομάδα, εμπίπτει και η Ελλάδα. Δυστυχώς, για τη χώρα μας ακόμη δεν υπάρχει Εθνικό Αρχείο καρκίνου μαστού,  παρόλο που εδώ και μια 2ετία, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας του.
Σήμερα, η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί σημαντικά και το ποσοστό επιβίωσης δεν αναφέρεται πλέον με 5ετία, αλλά με 20ετία. Ασφαλώς, η επιβίωση εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση (όσο μικρότερη η διάμετρος του όγκου τόσο το καλύτερο), την κατάλληλη χειρουργική αντιμετώπιση, την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν η δυνατότητα  διαθεσιμότητας αποτελεσματικών θεραπειών, αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σ' αυτές. Αυτό συνάδει με τα αποτελέσματα του Allemani και συν  το 2012, στο πλαίσιο της Eurocare3. Η πρώτη εργασία της Eurocare το 1999,  είχε αποφανθεί ότι  η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού μέσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, μπορεί να διαφέρει από πόλη σε πόλη της ίδιας χώρας, αλλά μπορεί να διαφέρει και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της ίδιας πόλης. Εξαρτάται αν οι ασχολούμενοι με τον μαστό, είναι εξειδικευμένοι ή όχι.  
Αν μια γυναίκα διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο –όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια-και αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης, φθάνουν το 95%.
 
Στο πλαίσιο των επιδημιολογικών στοιχείων που προσδιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι:

Η μεγάλη ηλικία (το 80% των καρκίνων εμφανίζονται σε γυναίκες μεγαλύτερες των 50 ετών)
Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού
Γενετικές μεταλλάξεις σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά
Η ύπαρξη σε προηγούμενη βιοψία μαστού διηθητικού ή μη διηθητικού καρκινώματος ή άτυπης υπερπλασίας
Η μεγάλη έκθεση σε νεαρή ηλικία σε ακτινοβολία στην περιοχή του στήθους για τη θεραπεία κάποιας πάθησης
Η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία και η παύση της σε μεγάλη ηλικία
Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και ορμονικής υποκατάστασης
Η ατεκνία ή η απόκτηση πρώτου παιδιού σε μεγάλη ηλικία
Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος και η παχυσαρκία
Η παρατεταμένη ψυχική ένταση της γυναίκας

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, η οποία επιβαρύνεται απ' ότι έχει αποδειχθεί με την παρατεταμένη ψυχική ένταση της γυναίκας και την εσωστρέφεια του χαρακτήρα της. 
Παρόλο που όπως αναφέραμε ανωτέρω, η Ελλάδα κατέχει μια μέση θέση στη συχνότητα ανάπτυξης  καρκίνου του μαστού, πιστεύεται ότι με την παρατεταμένη ψυχική ένταση που περνούν την τελευταία 5ετία οι γυναίκες-μητέρες-εργαζόμενες-άνεργες και τα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, σε 5-10 χρόνια η συχνότητα του θα αυξηθεί πολλαπλάσια.
Σήμερα, υπάρχουν  σημαντικά όπλα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού: αυτά είναι η κλινική εξέταση, η μαστογραφία, οι υπέρηχοι, η μαγνητική μαστογραφία, η παρακέντηση και η κυτταρολογική της εξέταση και  τέλος η αυτοεξέταση της γυναίκας από τον ίδιο της τον εαυτό. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι καμία εξέταση μόνη της δεν μπορεί να θέσει τη σωστή διάγνωση. Ο συνδυασμός των εξετάσεων, ανάλογα με την περίπτωση, είναι αυτός που εξασφαλίζει την προεγχειρητική σωστή διάγνωση.   
Η μαστογραφία, θεωρείται σημαντικό «εργαλείο» επειδή μπορεί να ανακαλύψει μικρούς μη ψηλαφητούς καρκίνους. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση, ακολουθούν και άλλες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το εύρημα. Ο πληθυσμιακός έλεγχος με μαστογραφία των γυναικών έχει εξασφαλίσει καλύτερη επιβίωση αφού ασυμπτωματικές γυναίκες ανακαλύπτονται με κάποιο εύρημα στη μαστογραφία, για το οποίο στη συνέχεια υποβάλλονται σε πλήρη διερεύνηση.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Εταιρίας για τον Καρκίνο (ACS), της Ε.Ε., της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και της EUSOMA, η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση από την ηλικία των 40 ετών.
Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (έτος ιδρύσεως 1979)  με τις Ενημερωτικές Ημερίδες που διοργανώνει για το κοινό σε όλη την Επικράτεια,  με θέμα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού καθώς και τις δωρεάν κλινικές εξετάσεις μαστών και υπερηχογράφημα μαστών, από εξειδικευμένους ιατρούς (Μέλη της ΕΕΜ & αποφοίτους της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας) αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης καρκίνου του μαστού.
Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο-Ευρωπαϊκό Μήνα καταπολέμησης κατά του καρκίνου του μαστού-, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλες τις γυναίκες ότι «Η πρόληψη σώζει ζωές» και να δώσουμε χρήσιμες συμβουλές

Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός της γυναίκας,
Ακολουθούν, η άγνοια και η αμέλεια,
Νοιάσου για τους μαστούς σου,
Οποιαδήποτε ανωμαλία στον μαστό, στο δέρμα, στο σχήμα του, στη θηλή, χρειάζεται άμεσα έλεγχο από τον Μαστολόγο,
Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος του ενός μαστού θεωρείται επιλήψιμη,
Κάθε ογκίδιο που θα ψηλαφήσουμε, δεν έπεται, ότι είναι και καρκίνος
Γυναίκες πάνω από 40 ετών, χρειάζονται κάθε χρόνο μαστογραφία
Η μαστογραφία για να είναι αξιόπιστη πρέπει να είναι καλής ποιότητος,
Η μαστογραφία πρέπει να συμπληρώνεται με εξέταση από τον Μαστολόγο
Καμία εξέταση μόνη της δεν αρκεί για σωστή διάγνωση
Με την έγκαιρη διάγνωση τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται μαστεκτομή
Με την έγκαιρη διάγνωση πολλές φορές δεν χρειάζεται ακτινοθεραπεία,
Αν πρέπει να γίνει αφαίρεση του μαστού σήμερα μπορεί να γίνει άμεση αποκατάσταση του μαστού
Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές
Αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς με τους μαστούς σου, και
Μην ξεχνάς ότι από έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, απεδείχθη ότι «Οι άνδρες το προσέχουν, οι γυναίκες το παραμελούν».

Η Πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές

Alpha Prolipsis' Medical Services

Your reports will be available within 24 hours of receiving the sample