Dafni
Phone
210 9756566
Psichikon
Phone
210 6980565
Glyfada
Phone
210 9610982
Phone
210 6444430
Pallini
Phone
210 6034681
Chaidarion
Phone
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Medical Laboratories - Polyclinics
Υπερθυρεοειδισμός : όλα τα μυστικά

Υπερθυρεοειδισμός είναι μια υπερλειτουργία ή μια υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (FT3 και FT4)στον οργανισμό. Καθώς η ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών αυξάνει στο σώμα η τιμή της TSH (θυρεοειδοτρόπου ορμόνης) πέφτει σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει παραπάνω ορμόνες από ότι πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας! Αυτό φέρνει σε αναταραχή ολόκληρο τον οργανισμό μας!
 Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν πάσχει από υπερθυρεοειδισμό;
Καθώς ο θυρεοειδής αδένας παράγει μεγάλες ποσότητες των ορμονών Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη) τις απελευθερώνει μετέπειτα στην κυκλοροφία του αίματος (FT3+FT4). Αυτές επηρεάζουν πολλές διαδικασίες μεταβολισμού στον οργανισμό, το κυκλοφορικό σύστημα, ακόμα και την ψυχολογία.
Συχνά μπορεί να διογκωθεί ο θυρεοειδής αδένας (βρογχοκήλη), δυστυχώς κάποιες φορές μέχρι και σε σημείο να επηρεαστούν τα μάτια του ασθενή, τα οποία πιέζονται προς τα έξω.
Ο υπερθυρεοειδισμός συνήθως δεν μπορεί να θεραπευτεί χωρίς κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Μάλιστα η φαρμακευτική αγωγή είναι άκρως σημαντική και μπορεί να φανεί ζωοσωτήρια, καθώς μια μόνιμη υπερλειτρουγία του θυρεοειδή αδένα καταπονεί ολόκληρο τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει μέχρι σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα από άτομο σε άτομο διαφέρουν, ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία συχνά παρουσιάζονται σε άτομα που υποφέρουν από υπερθυρεοειδισμό. Μεταξύ αυτών είναι:

Ανησυχία, υπερένταση, αίσθηση άγχους
Αίσθημα κόπωσης
Ταχυκαρδία
Τρεμάμενα χέρια
Αϋπνίες
Αυξημένη αίσθηση δίψας, δυσανεξία στη ζέστη και αυξημένη εφίδρωση
Απώλεια βάρους ενώ υπάρχει αυξημένη κατανάλωση τροφής
Διάρροιες
Διαταραχή του έμμηνου κύκλου
Εύθραυστα μαλλιά και νύχια

 
Τι προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από αντισώματα στο αίμα τα οποία επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτός αρχίζει να παράγει και να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.  Η νόσο αυτή ονομάζεται «νόσο του γκρεϊβς (Graves). 
Ακόμα, μπορεί η ύπαρξη ενός ή πολλών όζων στο θυρεοειδή να αυξήσουν τη δραστηριότητα τους και αυτόνομα να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται τοξική οζώδης βρογχοκήλη. 
Πως γίνεται η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού;
Η βασικές εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την διάγνωση της νόσου είναι

Εργαστηριακές εξετάσεις Τ3, Τ4, TSH και αντισώματα υποδοχέων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSI, TRAb, TRAK)
Υπέρηχο
Ενδεχομένως σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός : όλα τα μυστικά

Alpha Prolipsis' Medical Services

Your reports will be available within 24 hours of receiving the sample