Είστε εδώ

Καρκίνος οισοφάγου: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ το πενταετές ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 20%.

Πρόκειται για μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, καθώς διηθεί τοπικά και κάνει μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες. Το 75% των ασθενών με καρκίνο οισοφάγου παρουσιάζεται με λεμφαδενικές μεταστάσεις.

 Τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα ψευδαργύρου, μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των οισοφαγικών καρκινικών κυττάρων.

Ο ψευδάργυρος αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών επιθηλιακών κυττάρων.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το σπανάκι, το συκώτι, ο λιναρόσπορος, το βοδινό κρέας, τα μανιτάρια, η μπανάνα, ο κρόκος του αυγού, τα όσπρια, οι σπόροι κολοκύθας και τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες και τα στρείδια.

 

Λέξεις Κλειδιά: