Δεν υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος ή αλλαντικών και του κινδύνου για καρκίνο του εγκεφάλου, όπως τα γλοιώματα, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, η γενική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
- Καρκίνος εγκεφάλου και κρέας/αλλαντικά: Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών δεν αυξάνει τον κίνδυνο για γλοιώματα.
- Γενικός κίνδυνος καρκίνου: Οι μελέτες για τη σχέση της διατροφής και του καρκίνου γενικά δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο με την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως λουκάνικα, ζαμπόν και μπέικον, σε σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του στομάχου.
- Συνολική διατροφή: Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφή και ο τρόπος ζωής, καθώς και άλλοι παράγοντες όπως η άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η εστίαση σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διάφορους καρκίνους.