Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Κίνδυνοι γυναικολογικών μολύνσεων κατά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με ταξίδια, θάλασσα, ήλιο, ξεκούραση, διασκέδαση. Ωστόσο, οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες και συμπεριφορές κατά την περίοδο αυτή του έτους μπορεί να ευθύνονται για δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών, οι οποίες συχνά αγνοούνται.
Συγκεκριμένα, οι χαρακτηριστικές για την εποχή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία αυξάνουν τον κίνδυνο των αιδοιοκολπίτιδων. Πιο συχνή είναι η μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα, καθώς τα 3/4 των γυναικών θα έχουν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ περίπου οι μισές θα έχουν περισσότερα των δύο επεισοδίων. Τα συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας περιλαμβάνουν τον έντονο κνησμό, το αίσθημα καύσου, την επώδυνη σεξουαλική επαφή, ενώ είναι χαρακτηριστικές οι κολπικές εκκρίσεις που θυμίζουν «κομμένο γάλα». Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι απλή και συνίσταται στη χορήγηση αντιμυκητιασικών κολπικών υποθέτων ή κρεμών. Η αύξηση της υγρασίας των έξω γεννητικών οργάνων, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης κατά το καλοκαίρι, αποτελεί έναν από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για μυκητιασική λοίμωξη. Επιπλέον, η κύηση αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μυκητιασικής λοίμωξης, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη μέτρων πρόληψης σε όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων. Τα προληπτικά μέτρα αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της υγρασίας της αιδοιικής περιοχής και περιλαμβάνουν την άμεση αλλαγή μαγιό μετά το κολύμπι σε πισίνα ή στη θάλασσα και τη χρήση βαμβακερών και όχι συνθετικών εσωρούχων. Οπωσδήποτε απαγορεύεται η χρήση αποσμητικών στην περιοχή και η κολπική πλύση, καθώς έτσι διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Επίσης, η αλλαγή των σερβιετών ή ταμπόν θα πρέπει να είναι συχνή παρά το ανέμελο «πρόγραμμα» των διακοπών. Σίγουρα, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με τη λήψη φυσικών χυμών είναι υποβοηθητική και συγχρόνως ευχάριστη.
Εκτός των κολπίτιδων, οι ουρολοιμώξεις (κυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα) αποτελούν άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα κατά το καλοκαίρι που μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρή νοσηρότητα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αίσθηση καύσου κατά την ούρηση, η συχνουρία, η αιματουρία και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η οσφυαλγία και ο υψηλός πυρετός. Η μειωμένη πρόσληψη υγρών σε συνδυασμό με τις αυξημένες απώλειες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ιδιαίτερα κατά την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, προδιαθέτουν την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Συνεπώς η κατάλληλη ενυδάτωση με λήψη άφθονου νερού και φυσικών χυμών, η αποφυγή αλκοόλ, η περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η συχνή ούρηση αποτελούν σημαντικά προληπτικά μέτρα.
Είναι διαπιστωμένο ότι το καλοκαίρι συνοδεύεται από μία διαφοροποίηση της συμπεριφοράς, ιδιαίτερα των νέων, αναφορικά με τους περιορισμούς της σεξουαλικής ζωής, με αποτέλεσμα τη σχετική χαλάρωση των ηθών. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στην έξαρση της συχνότητας των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) κατά την περίοδο αυτή. Ο κατάλογος των μικροβιακών παραγόντων που προκαλούν αυτά τα ΣΜΝ είναι μεγάλος και περιλαμβάνει τον αιμόφιλο του κόλπου (αλλά και άλλα μικρόβια που προκαλούν τη βακτηριακή κολπίτιδα), την τριχομονάδα, τα χλαμύδια, το γονόκοκκο, τους ιούς της ηπατίτιδας, τον ερπητοiό, τον HIV (AIDS), το ωχρό τρεπόνημα (σύφιλη) και τον HPV (ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων). Κάποιες από αυτές τις λοιμώξεις είναι σχετικά αθώες, αλλά άλλες είναι αρκετά σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, όπως το AIDS. Οσον αφορά στα χλαμύδια, πρόκειται για λοίμωξη η οποία μπορεί μελλοντικά να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας μέσω φλεγμονής των σαλπίγγων και απόφραξής τους. Ο HPV, εκτός των οξυτενών κονδυλωμάτων, είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η πιθανότητα μία γυναίκα που έχει προσβληθεί σε νεαρή ηλικία από τον HPV να νοσήσει τελικά από καρκίνο του τραχήλου είναι μικρή, καθώς σημαντικό ποσοστό αυτών των λοιμώξεων είναι παροδικές σε γυναίκες με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μη καπνίστριες. Αναμφίβολα, σήμερα είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός όλων των κοριτσιών κατά του HPV (σε κάποιες χώρες ήδη παρέχεται δωρεάν το εμβόλιο και σε αγόρια), καθώς οι πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλή και μειώνουν δραματικά την πιθανότητα η επαφή με τον HPV να εξελιχθεί σε σοβαρές βλάβες και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς επίσης και άλλων σχετιζόμενων με τον HPV καρκίνων, όπως ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας και του πρωκτού. Η μονογαμική σχέση σίγουρα αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους πρόληψης των ΣΜΝ. Σε αντίθετη περίπτωση, η σωστή και τακτική χρήση του ανδρικού προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου για ΣΜΝ, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς... και κατά το καλοκαίρι.
 

Κίνδυνοι γυναικολογικών μολύνσεων κατά το καλοκαίρι

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος