Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
MYTEST Ξεκλειδώστε τα μυστικά του DNA που επηρεάζουν την υγεία σας
  • Πληρέστερος     Γενετικός Έλεγχος     βασισμένος     στο WGS  PCR-Free         (Whole         Genome Sequencing)

 

Το MYTEST αποτελεί τη νέα μας υπηρεσία που βασίζεται στην πλέον εξελιγμένη και καινοτόμο τεχνική της πλήρους ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος WGS, με τη μεθοδολογία PCR-FREE, με μέσο όρο κάλυψης σε όλο το γονιδίωμα >35Χ. Η συγκεκριμένη τεχνολογία WGS PCR-Free έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της τεχνολογίας WGS με PCR και του WES, με κυριότερο την ανίχνευση αλλαγών στο DNA με μεγαλύτερη ακρίβεια.

 

Χαρακτηριστικά του ΜYTEST:

>   Μεθοδολογία WGS PCR-FREE, κάλυψη >35Χ

>    Ανίχνευση όλων των τύπων των γενετικών αλλαγών (SNPs, InDels, CNVs, STRs)

>     Έλεγχος Πυρηνικών και Μιτοχονδριακών γονιδίων

>    Έλεγχος με μεγάλη ακρίβεια δύσκολες γενωμικές περιοχές που περιλαμβάνουν  ση- μαντικά γονίδια όπως τα SMN1, CYP2D6, GBA

>    10 σημεία σημαντικής υπεροχής έναντι WES και NGS panels (δείτε παρακάτω)

 

 

Εφαρμογές του ΜYTEST σε 4 βασικές ιατρικές κατηγορίες:

 

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ / ΑΥΤΙΣΜΟΣ

>    Αυτισμός

>   Επιληψία

>    Νευροαναπτυξιακά

>    Μυοσκελετικά

>     Ενδοκρινολογικά/μεταβολικά

 

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ

>    Έλεγχος γονέων για ΜΗ μεταβίβαση νοσημάτων στο παιδί

>     Έλεγχος υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνης

>     Κληρονομούμενα μεταβολικά νοσήματα

>    Σύμφωνα με τις οδηγίες ACMG & ACOG

 

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

>     Επιβεβαίωση κλινικής διάγνωσης

>     Διερεύνηση αδιάγνωστων νοσημάτων

>     Σε περισσότερες από 15 ιατρικές ειδικότητες

 

ΠΡΟΛΗΨΗ / ΕΥΗΜΕΡΙΑ

>     Προδιάθεση σοβαρών ασθενειών – Polygenic Risk Scores

>     Αλλαγή τρόπου ζωής

>     Τακτικότερος ιατρικός έλεγχος

>     Φαρμακογενετικός έλεγχος

>    Έλεγχος θρομβοφιλίας

 

Το  WGS  αποτελεί  τον πληρέστερο  γενετικό έλεγχο  που  μπορεί  να δώσει  απαντήσεις  σε κλινικά  περιστατικά  στα οποία  η  συνδυαστική εφαρμογή  του  WES  (Whole Exome  Sequencing)  και του  μοριακού  καρυότυπου (Chromosomal  MicroArray) δεν  κατάφεραν  να προσφέρουν  διάγνωση.

 

 

  1. Δέκα   Σημεία   Υπεροχής   του   WGS  (PCR-Free) σε   Διαγνωστικές    Αναλύσεις έναντι                του   WES

 

To Whole Genome Sequencing έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το Whole Exome Sequencing και τα NGS panels. Παρακάτω συνοψίζουμε τα δέκα πιο σημαντικά:

 

    1. Ανίχνευση παθογόνων και πιθανώς παθογόνων γενετικών αλλαγών σε ιντρονικές περιοχές (deep intronic) (To date, mutations in deep intronic regions have been documented in multiple diseases., Hum Genet, 2017, 136, 1093).
    2. Ανίχνευση CNVs (απαλοιφών και ενθέσεων μεγάλου μεγέθους) με διακριτική ικα- νότητα στο επίπεδο ενός εξονίου. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το WGS έχει μεγαλύτερη διαγνωστική αξία και μεγαλύτερη ευαισθησία συγκριτικά με το WES αλλά και τον μοριακό καρυότυπο (Chromosome MicroArrays).
    3. Ανίχνευση φορέων για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, ελέγχοντας την απαλοιφή των εξονίων 7 και 8 του γονιδίου SMN1 καθώς και τον γονότυπο «2+0», γνωστό ως σιω- πηλό φορέα.
    4. Ανίχνευση παθογόνων και πιθανώς παθογόνων γενετικών αλλαγών στο μιτοχονδρι- ακό γενετικό υλικό (DNA) με όριο ανίχνευσης ετεροπλασμίας περίπου στο 1%.
    5. Προσδιορισμός γνωστών αλλά και de novo τρινουκλεοτιδικών επαναλήψεων (STRs, Short Tandem Repeats) που έχουν συσχετιστεί με την εκδήλωση νόσων όπως το σύνδρομο του Εύθραστου Χ, την Αταξία Friedreich, τις νωτιαιοπαρεγκεφαλιδικές ατα- ξίες (αναλυτικά σε ΠΙΝΑΚΑ 1).
    6. Πλήρης φαρμακογενετικός έλεγχος: Συσχέτιση γενετικών αλλαγών με απόκριση ή/ και τοξικότητα στη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών & Ενδείξεις χρήσης φαρμά- κων βάσει των αναφορών των βάσεων δεδομένων DrugBank & PharmkGB (This is particularly a problem in the use of WES data, as mentioned above, several important PGx variants are located in intronic regions which are not included in WES capture kits, Genes, 2020,11, 1456”).
    7. Εξαγωγή “Polygenic Risk Scores” (PRS) όσον αφορά την προδιάθεση για την εκδή- λωση νευρολογικών, καρδιολογικών νοσημάτων, καρκίνου και νοσημάτων που άπτο- νται άλλων κλινικών ενοτήτων. Τα PRS βασίζονται σε γενετικές αλλαγές σε όλο το γονιδίωμα και σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το WES (όπως ιντρονικές).
    8. Ανίχνευση γενετικών αλλαγών που έχουν συσχετιστεί με την εκδήλωση θρομβοφιλί- ας στο κλινικό πλαίσιο της εγκυμοσύνης, καθώς σημαντικές γενετικές αλλαγές εντο- πίζονται επίσης σε ιντρονικές περιοχές.
    9. Προσδιορισμός καταγωγής (ancestry).
    10. Η διαδικασία WGS PCR-Free δίνει τη δυνατότητα πληρέστερης κάλυψης των εξονί- ων συγκριτικά με το WES, καθώς οι περιοχές με πολλά GC δινουκλεοτίδια (GC-rich regions) είναι «προβληματικές» με ελλιπή κάλυψη με χρήση WES και ως εκ τούτου μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης γενετικών αλλαγών.

Ο προγεννητικός έλεγχος (prep-natal) είναι έλεγχος φορείας του ζεύγους για κληρονο- μούμενα νοσήματα με αυτοσωμικό ή φυλοσύνδετο τρόπο.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας WGS PCR-Free στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ταυτό- χρονα σημαντικούς ελέγχους:

α) την πλήρη ανάλυση των γονιδίων που σχετίζονται με σοβαρά μεταβολικά νοσήματα β) τον έλεγχο για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (τόσο την απαλοιφή εξονίων 7 και 8 του γονιδίου SMN1 αλλά και σημειακές μεταλλάξεις καθώς και το γονότυπο 2+0 γνωστό

ως σιωπηλό φορέα)

γ) το σύνδρομο του Εύθραυστου Χ (τρινουκλεοτιδικές επαναλήψεις CGG του γονιδίου FMR1) και την Αταξία Friedreich (επαναλήψεις GAA του γονιδίου FXN) (νοσήματα που οφείλονται σε STRs).

δ) Ολοκληρωμένες εξετάσεις Θρομβοφιλίας που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκυμο- σύνη

ε) Έλεγχος γονιδίων που σχετίζονται με την γυναικεία υπογονιμότητα με εστίαση στην αποτυχία ενεργοποίησης ωαρίων, τη διακοπή εμβρυϊκής ανάπτυξης ή αποβολές.

στ) Τυποποίηση HLA που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για αποβολές

 

Τα σημεία α), β) και γ) περιλαμβάνονται στις πιο πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυ- ντήριες οδηγίες των ACMG και ACOG όπου ένα πάνελ τουλάχιστον 116 γονιδίων προτάθηκε για εκτεταμένο έλεγχο πριν από ή κατα την εγκυμοσύνη. Επιπρόσθετα σε περιπτώσεις αμνιοπαρακέντησης επί παθολογικών ευρημάτων στον υπέρηχο η χρήση του WGS δίνει την πληρέστερη πληροφορία και την εγκυρότερη και πληρέστερη διάγνωση.

 

 

Ένας στους έξι ενήλικες φέρουν μία γενετική αλλαγή η οποία μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους να εκδηλωθεί με ένα σοβαρό νόσημα (καρκίνος, καρδιοπάθεια, νευροεκφυλιστικό νόσημα). Ο γενετικός έλεγχος σε συνδυασμό με ιατρικό οικογενειακό ιστορικό και γενετική συμβουλευτική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της υγείας. Ο πρώιμος έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή τρόπου ζωής με σκοπό την έγκαι- ρη πρόληψη. Πολλές φορές όμως η ανίχνευση του γενετικού παράγοντα δεν οφείλεται σε ένα γονίδιο αλλά σε συνδυασμό γονιδίων, τα οποία αθροιστικά δίνουν το πολυγονι- διακό κίνδυνο (Polygenic Risk Score). Μία σημαντική εφαρμογή των πολυγονιδιακών μοντέλων εκτίμησης κινδύνου αποτελεί ο έλεγχος προδιάθεσης καρκίνου του μαστού και εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Σύμφωνα με έγκριτες επιστημονικές μελέτες, μόνο 10 στις 100 γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού και 12 στους 100 ασθενείς με πρώ- ιμη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου θα πάρουν ένα αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα γενετικού ελέγχου εφαρμόζοντας το μονογονιδιακό μοντέλο. Ενώ με το πολυγονιδιακό μοντέλο εκτίμησης κινδύνου (PRS) και οι 100 στους 100 ασθενείς θα πάρουν ένα αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα προδιάθεσης, με βάση τις οδηγίες του ACMG το  2021.

 

Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί και αξιολογούνται περισσότερα από 500 PRS μοντέλα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς. Ο έλεγχος τους μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση των δεδομένων του WGS καθώς πολλές γενετικές αλλαγές που χρησιμοποιούνται από τον αλγόριθμο εκτίμησης κινδύνου εντοπίζονται σε ιντρονικές περιοχές.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ 2109756566 ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  ALPHA PROLIPSIS - ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 237 ΔΑΦΝΗ 

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος