Ισχυρισμοί από διάφορους έγκριτους οργανισμούς υγείας υποστηρίζουν ότι σχεδόν οι μισοί θάνατοι από καρκίνο (μεταξύ 40% και 50%) θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι άνθρωποι υιοθετούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και απέφευγαν γνωστούς παράγοντες κινδύνου.
Οι κύριοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- Κάπνισμα: Θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, υπεύθυνος για περίπου το 25-30% των θανάτων από καρκίνο.
- Ανθυγιεινή διατροφή: Συνδέεται με περίπου το 30-35% των θανάτων από καρκίνο.
- Κατανάλωση αλκοόλ.
- Παχυσαρκία (υψηλός δείκτης μάζας σώματος).
- Φυσική αδράνεια.
- Έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και υπεριώδη ακτινοβολία.
- Ορισμένες λοιμώξεις.
Αν και δεν είναι δυνατό να προληφθούν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου λόγω μη ελεγχόμενων παραγόντων όπως η γενετική και η γήρανση, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής προσφέρει την πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση της επιβάρυνσης από τη νόσο