Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Ιατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Επίλεξε Κατηγορία
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ - ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
COVID - 19

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο βελονισμός αποτελεί αρχαία κινέζικη πρακτική με την οποία σημεία του σώματος ενεργοποιούνται με τη χρήση μερικών πολύ λεπτών βελονών.

Οι παθήσεις που μπορούν να ωφεληθούν από τον βελονισμό:

Οι παθήσεις που μπορούν να ωφεληθούν από τον βελονισμό, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των Η.Π.Α, είναι οι παρακάτω:
Ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία ή εγχείρηση
Κράμπες περιόδου, πόνος στη μέση ή πονοκέφαλος
Άσθμα
Ανάκαμψη από εγκεφαλικό
Εθισμός
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και αγκώνας του τενίστα
Ινομυαλγία και Οστεοαρθρίτιδα

Ολοένα και περισσότερες παθήσεις προστίθενται στη λίστα των ενδείξεων του βελονισµού, που γίνεται αποδεκτός ως θεραπευτική λύση από πολλά συστήµατα υγείας, ανά την Ευρώπη και τον κόσµο. Η πιο σηµαντική του εφαρµογή ωστόσο, σχετίζεται µε την αντιµετώπιση του πόνου.
Από το 1976, η Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας περιλαµβάνει το βελονισµό στις ιατρικές θεραπείες και µάλιστα συντάσσει κατάλογο ασθενειών που µπορεί να θεραπεύσει. Πρόσφατα, ο Αµερικανικός Οργανισµός Ελέγχου Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA), αφού εξέτασε ελεγχόµενες κλινικές µελέτες σχετικές µε το βελονισµό, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι είναι αποτελεσµατικός για την αντιµετώπιση του χρόνιου πόνου, του εµετού, της ηµιπληγίας, των παθήσεων του αναπνευστικού συστήµατος και του εθισµού σε ουσίες.
Πού οφείλει ο βελονισµός τη σηµαντική διάδοση του; «Στο γεγονός ότι συµβάλλει, εδώ και 4.000 χρόνια, αποτελεσµατικά στην αντιµετώπιση του πόνου, έχοντας τη µοναδικότητα µιας µεθόδου δοκιµασµένης από το χρόνο, χωρίς επιπλοκές» σηµειώνει ο Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, MD, GP και Ιατρός Βελονισµού (ICMART) του Πολυϊατρείου ALPHA PROLIPSIS ΔΑΦΝΗΣ , κ. Ξενοφών Μπουρδάκης. «Στον αντίποδα, κάθε χρόνο, αποσύρονται από την κυκλοφορία χιλιάδες φάρµακα, γιατί εµφανίζουν ανεπιθύµητες ενέργειες που τα καθιστούν επικίνδυνα. Η µέθοδος θεραπείας µε βελονισµό δεν αποκλείει, ωστόσο, και τη συνδυαστική χρήση φαρµάκων. Με τη συνέργεια βελονισµού και φαρµάκων, ο ασθενής βρίσκει επιπρόσθετη βοήθεια στην αντιµετώπιση του προβλήµατός του», προσθέτει ο ίδιος.
Σήµερα, είναι πλέον διαθέσιµες δεκάδες µελέτες σχετικά µε την αποτελεσµατικότητα του βελονισµού στην αντιµετώπιση των κεφαλαλγιών, των ηµικρανιών και των πόνων στη ράχη. «Σε κεφαλαλγίες και σε ηµικρανίες, η υποκειµενική βελτίωση µε τον βελονισµό είναι 55%- 87%. H θεραπεία συνιστά µια ιδιαίτερα αποτελεσµατική λύση και στην αντιµετώπιση του χρόνιου πόνου, καθώς έχει αποδεχθεί ότι βοηθά το 55%- 85% των ασθενών, πολύ περισσότερο από την εφαρµογή του placebo», εξηγεί ο κ. Μπουρδάκης. Πολλά «ιατρεία πόνου», στην Ελλάδα (π.χ. νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ) και στο εξωτερικό, χρησιµοποιούν βελονισµό ή ηλεκτροβελονισµό στην αντιµετώπιση του οξέος και χρόνιου πόνου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι µια αναζήτηση στην ιατρική βάση δεδοµένων Medline µε τη λέξη βελονισµός, «επιστρέφει» περισσότερες από 10.500 δηµοσιευµένες εργασίες για τη συγκεκριµένη θεραπεία. Από αυτές, οι 1.316 προέρχονται από την Κίνα. «Αυτό δείχνει, αφενός την ευρεία πλέον αποδοχή του βελονισµού από την παγκόσµια ιατρική κοινότητα, αλλά και το µεγάλο µερίδιο των Κινέζων επιστηµόνων σε εργασίες που θεµελιώνουν την αποτελεσµατικότητά του», εξηγεί ο κ. Μπουρδάκης.
«Μαγεία» ή θεραπεία;
Η εφαρµογή του βελονισµού ξεκίνησε πριν 4.000 χρόνια στη Κίνα. Στη Δύση, άρχισε να διαδίδεται πριν από περίπου 160 χρόνια και στην Ελλάδα, µόλις πριν από 25 χρόνια. Όταν έκανε τα πρώτα του βήµατα στη Δύση, ο βελονισµός αντιµετωπίσθηκε µε δυσπιστία, ως µία «µαγική» µέθοδος θεραπείας. Ο λόγος ήταν η ίδια η φιλοσοφία της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, που είναι εντελώς διαφορετική από τη δυτική, ορθολογιστική, ιατρική σκέψη.
Πώς άλλαξε η στάση της δυτικής Ιατρικής απέναντι στον βελονισµό; Η πρόοδος της φυσιολογίας και η ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης έχουν επιτρέψει την κατανόηση και ερµηνεία των µηχανισµών δράσης του βελονισµού. Η έρευνα µάλιστα, µε στόχο την πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και της θεραπευτικής δράσης του βελονισµού, συνεχίζεται µε αµείωτο ενδιαφέρον. Έτσι, σήµερα, το 64% των ιατρικών σχολών των ΗΠΑ περιλαµβάνουν το βελονισµό στο πρόγραµµα εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, ενώ στις ιατρικές σχολές της Κίνας, διδάσκεται η τοπογραφία των σηµείων βελονισµού, στο µάθηµα της ανατοµίας.
Ακόµη και σήµερα ωστόσο, «Δύση» και «Ανατολή» δεν έχουν πλήρως …συµφιλιωθεί. Ο παραδοσιακός βελονισµός στηρίζεται στη θεωρία της «ενεργειακής ροής» του σώµατος. Βάσει αυτής της θεωρίας, µε τη διείσδυση βελόνων σε συγκεκριµένα σηµεία του σώµατος (που ονοµάζονται µεσηµβρινοί), ξεµπλοκάρεται το «τσι» και η ισορροπηµένη ροή της ζωτικής ενέργειας εξασφαλίζει την υγεία στον άνθρωπο. Οι ιατροί βελονιστές, αντίθετα, ενώ ακολουθούν τα βασικά σηµεία του παραδοσιακού βελονισµού, δεν ασπάζονται τη θεωρία των τσι. Θεωρούν πως η εισαγωγή των βελόνων στα συγκεκριµένα σηµεία, επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστηµα και στα κανάλια µετάδοσης του πόνου. Η θεωρία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, µε µελέτες που συµπεριέλαβαν µαγνητικές τοµογραφίες του εγκεφάλου. Σ’ αυτές, φάνηκε καθαρά ότι η εισαγωγή των βελονών, ενεργοποιεί µια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται µε την παραγωγή των φυσικών οπιοειδών του οργανισµού που δρουν ως παυσίπονα.
Οικονοµικά αποδοτική λύση
Εκτός από αποτελεσµατική, η λύση του βελονισµού συνιστά πολλές φορές και την πλέον οικονοµική επιλογή. «Αρκεί να αναλογιστούµε ότι η θεραπεία του χρόνιου πόνου κοστίζει πάρα πολλά χρήµατα στον ασθενή, ο οποίος µπορεί να ταλαιπωρείται για χρόνια, µε αµφίβολα αποτελέσµατα. Δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι, στην Ελλάδα το κόστος θεραπείας είναι πολύ µεγαλύτερο σε σχέση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στις πιο ακριβές χώρες, όσον αφορά στο χώρο του φαρµάκου. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι µε το βελονισµό, µπορεί να έχουµε µόνιµα αποτελέσµατα εξαφάνισης του πόνου ή τουλάχιστον σηµαντική βελτίωση αυτού», τονίζει ο κ. Μπουρδάκης.
Την οικονοµική αποδοτικότητα του βελονισµού έχει αναγνωρίσει και το Εθνικό Σύστηµα Υγείας της Βρετανίας (NHS), για την αντιµετώπιση των ασθενών που υποφέρουν από πόνους στη µέση. Πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κλινική Αριστεία (NICE) αναφέρει πως ο βελονισµός δεν συνιστά απλώς την πιο αποτελεσµατική θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς, αλλά κοστίζει και λιγότερο.
Σε ποιες παθήσεις χρησιµοποιείται;
O βελονισµός πραγµατοποιείται µε την τοποθέτηση βελόνων σε όλη την επιφάνεια του κορµού και του κρανίου, σε πολύ συγκεκριµένα σηµεία και χρησιµοποιείται στις παρακάτω κυρίως ενδείξεις:
• σε πόνους: πονοκεφάλους, ηµικρανίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, πόνους από σπονδυλοαρθρίτιδες, πόνους στις αρθρώσεις, νευραλγίες του τριδύµου, πόνους ρευµατικής οστεοαρθρίτιδας, πόνους από αυχενικό σύνδροµο, πόνους κατά την περίοδο, κράµπες, πλευροδυνίες.
• σε ψυχοσωµατικές παθήσεις: γαστρίτιδες, έλκη στοµάχου, κολίτιδες, άσθµα, αϋπνίες, δυσκοιλιότητα, καταστάσεις άγχους, σεξουαλικές διαταραχές, αλλεργία, αλλεργικό συνάχι, υπέρταση.
• στην αντιµετώπιση της παχυσαρκίας.
• σε διάφορες άλλες παθήσεις: παραλύσεις και παρέσεις άνω και κάτω άκρων µετά από ηµιπληγία, παρέσεις του προσωπικού, ιλίγγους, δερµατικές παθήσεις (ακµή, έκζεµα), διαταραχές αιµάτωσης άκρων, εµβοές ώτων.
• στην παιδιατρική: σε περιπτώσεις νυκτουρίας και φόβου στο σκοτάδι των παιδιών κ.ά.
Κι αν κάποιος πάσχει από… βελονοφοβία; «Έχω αντιµετωπίσει πολλές περιπτώσεις τέτοιων ανθρώπων, που ο φόβος τους διαρκεί µερικά λεπτά, ίσως δευτερόλεπτα. Όταν κάποιος έχει ένα σοβαρό πρόβληµα, µερικές βελόνες δεν είναι ικανές να τον σταµατήσουν να κάνει τη θεραπεία του», τονίζει ο κ. Μπουρδάκης. Άλλωστε, «ελάχιστοι ασθενείς αναφέρουν πόνο, συνήθως στην πρώτη συνεδρία, λόγω του φόβου που αισθάνονται στη θέα της βελόνας περισσότερο, παρά λόγω του πραγµατικού τσιµπήµατος, που είναι ανεπαίσθητο», τονίζει. «Οι βελόνες είναι λεπτές σαν τρίχες, αποστειρωµένες και µιας χρήσεως, ενώ η εφαρµογή τους είναι αναίµακτη κι ανώδυνη».

Συμβουλές Υγείας

Τί είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τέχνη που θεραπεύει σε βάθος το μυαλο την ψυχή και το σώμα.θεραπεύει το όλον του ανθρώπου και όχι μόνο το σώμα

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός διεγείρει τα σημεία που συνδέονται με τους μεσημβρινούς που διαπερνούν το σώμα μας και τονώνει την ενέργεια των οργάνων θεραπεύοντας τον ασθενή

Έχει παρενέργειες ο βελονισμός;

Ο βελονισμός δέν έχει παρενέργειες στις 95% των περιπτώσεων.Το 5% των περιπτλωσεων μπορεί να εμφανίσει μια μικρή ζαλάδα η μια μικρή μελανία στο σημείο του βελονισμού καταστάσεις που ξεπερνώνται άμεσα και ανώδυνα

Είναι επικίνδυνος ο βελονισμός;

Ο βελονισμός δεν είναι επικίνδυνος όταν γίνεται απο πιστοποιημένο βελονιστή

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ;

Τα σημεία του βελονισμού είναι τα συγκεκριμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος στα οποία εισάγει τις βελόνες που χρησιμοποιεί ο βελονιστής. Αυτά τα σημεία ονομάζονται ¨ενεργειακά¨, καθώς πιστεύεται ότι εκεί υπάρχει αυξημένη ροή της ενέργειας. Είναι συνήθως και τα σημεία που υπάρχουν οι νευρικές απολήξεις.
Αυτές οι νευρικές απολήξεις βοηθούν στο να υπάρχει και μεγαλύτερη ηλεκτρική δραστηριότητα, άρα και περισσότερη ενέργεια. Για αυτόν τον λόγο, τα σημεία του βελονισμού στοχεύουν σε αυτά τα σωματικά κέντρα.
Από το 1960, αυτά τα μέρη του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιούνται ως σημεία ενεργοποίησης, λόγω των πολλών νευρικών απολήξεων.
Η αίσθηση που έχει ο ασθενής όταν ο βελονιστής εισάγει την βελόνα στο σώμα του, είναι ένα μούδιασμα, κνησμός, ή ήπιος πόνος. Αυτό συμβαίνει γιατί η βελόνα στοχεύει στις λεπτές και μεσαίες νευρικές απολήξεις. Σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές ή προβλήματα από διαβήτη ή αλκοόλ, η αντίληψη αυτή μπορεί να είναι μειωμένη και επίσης η ανταπόκριση στα οφέλη του βελονισμού μπορεί να καθυστερήσει. Με λίγες παραπάνω συνεδρίες όμως, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό.
Άρα, η κατάσταση των περιφερικών νεύρων ενός ασθενή, είναι εκείνη που θα ορίσει την αμεσότητα των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Ωστόσο, τα σημεία του βελονισμού, αν θέλουμε να τα απαριθμήσουμε, θα φτάσουν περίπου στις 2000.
Ο αριθμός αυτός μοιάζει ασύλληπτος, για αυτό πρακτικά ένας βελονιστής είναι αρκετό να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί περίπου 120 σημεία. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει βοήθεια από ειδικά σχεδιασμένους χάρτες και ανατομικά μοντέλα, που βοηθούν τους επαγγελματίες στην σωστή και ακριβή εφαρμογή της θεραπείας.
Η περίπτωση του κάθε ασθενούς είναι μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον βελονιστή. Αν υπάρχει, για παράδειγμα κάποια ασθένεια, τα σημεία του βελονισμού είναι πιο ευαίσθητα. Κάποιες φορές μπορεί να δούμε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και άλλα συμπτώματα ανάλογα των περιπτώσεων. Τα μέρη του σώματος που μας δίνουν συνήθως και τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, είναι γύρω από τις αρθρώσεις και τους μύες της πλάτης και των χεριών και των ποδιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί υπάρχουν και οι νευρικές μας διακλαδώσεις.
Η επιτυχία λοιπόν σε αυτή την θεραπεία, οφείλεται στο να γνωρίζει και να εφαρμόζει σωστά τα σημεία του βελονισμού ο θεραπευτής μας. Από κει και πέρα το σώμα με τα δικά του όπλα θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχει ο καθένας μας.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;
 

Οι βελόνες που εισάγονται στο σώμα μας, η περιστροφή και ο χειρισμός τους, χρησιμεύουν στο να βοηθήσουμε την ενέργεια να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο σώμα, μέσω των μεσημβρινών. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε ασθένειες, δυσλειτουργίες και ανισορροπίες.
Ο βελονισμός λειτουργεί σε πολλά βιολογικά συστήματα. Έχει αντιφλεγμονώδη, χαλαρωτική και αναλγητική δράση. Οι συνεχείς κλινικές δοκιμές και έρευνες, έχουν αποδείξει την αξιοπιστία του και για αυτό έχει αυξηθεί η δημοτικότητά του. Οι βελονιστές λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα αποδέχεται πλέον τον βελονισμό.
Τα οφέλη του βελονισμού
Το πώς λειτουργεί ο βελονισμός φαίνεται σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, όπως:
Ανακούφιση του πόνου
Ο βελονισμός παρατηρείται πως αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τους μυϊκούς πόνους και εκείνους που προέρχονται από αρθρίτιδες και άλλες αιτίες. Σημαντικό είναι πως τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί δεν έχουν τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων.
Αντιμετώπιση παρενεργειών καρκίνου
Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο, η ναυτία και οι εμετοί βρίσκουν ανακούφιση με τον βελονισμό. Συνδυαστικές θεραπείες έχουν τα μέγιστα οφέλη σε αυτόν τον τομέα.
Κατάθλιψη
Ο βελονισμός αντιμετωπίζει με καλά αποτελέσματα την κατάθλιψη, όπως φάνηκε και από μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο τέλος του 1990.
Αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο
Υπάρχουν περιπτώσεις που ανταποκρίνονται στην θεραπεία με βελονισμό μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο πολύ καλά. Ακόμη και η χρόνια παράλυση μπορεί να δει βελτίωση. Ωστόσο εξαρτάται πάντα από την περίπτωση και για αυτό συνεχίζονται οι μελέτες σε αυτόν τον τομέα.
Πυελικοί πόνοι
Οι πόνοι της πυέλου είναι μια δύσκολη περίπτωση για να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει.
Υπογονιμότητα
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο βελονισμός λειτουργεί πολύ καλά ως επικουρική μέθοδος στις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχει την ικανότητα να διεγείρει την ροή του αίματος και να τονώνει την παραγωγή ωαρίων, καθώς επηρεάζει τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες. Επίσης βοηθάει ενισχύοντας την μήτρα, ώστε να αποφευχθεί μια αποβολή.
Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην αντιμετώπιση του άγχους
Ο βελονισμός είναι πιο διαδεδομένος για την αναλγητική του δράση. Όμως μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά και το χρόνιο άγχος. Από πειράματα σε ποντικούς, φάνηκε πως εκείνοι που δεν έκαναν θεραπεία βελονισμού είχαν υψηλά επίπεδα ορμονών άγχους, όπως η κορτικοτροπίνη.
Οι ορμόνες του άγχους συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία κ.α Είναι λοιπόν σημαντικό να βρούμε τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε για να βελτιώσουμε την ζωή μας και ο βελονισμός μας βοηθάει σε αυτό.
Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην θεραπεία του χρόνιου πόνου
Από μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Archives of Internal Medicine, προκύπτει πως ο βελονισμός έχει ικανή δράση στην μείωση του χρόνιου πόνου. Βοηθάει πολύ σε πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, πονοκεφάλους και οστεοαρθρίτιδα.
Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις σε κάποια βιολογικά μυστήρια της θεραπείας του βελονισμού. Πλέον η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υποστηρίζει κάποιες δράσεις του βελονισμού επίσημα.
Πώς λειτουργεί ο βελονισμός μέσα από κλινικές δοκιμές
Το 2006 διεξήχθη έρευνα σε άρθρα που αφορούσαν στον βελονισμό. Στις 79 μελέτες, το 33% δεν βρήκε εξήγηση για το θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού. Το 67% βρήκε εξήγηση μεταξύ του μηχανισμού και του αποτελέσματος του βελονισμού.
Η κύρια εξήγηση που υπήρξε σε 33 άρθρα, είναι πως ο βελονισμός διεγείρει την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, των ενδογενών οπιοειδών και της σεροτονίνης. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ναυτία, εμετό, παχυσαρκία, Πάρκινσον, κολίτιδα, αϋπνία κ.λπ .
Σε 7 άρθρα η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως ο βελονισμός εμποδίζει τα σημάδια του πόνου στον νωτιαίο μυελό. Για αυτό έχει αναλγητική δράση.
Σε 6 άρθρα τονίστηκε η δράση του βελονισμού στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Για αυτό αντιμετωπίζει εφίδρωση, ναυτία, αϋπνία.
Σε 3 άρθρα φάνηκε η τοπική επίδραση της θεραπείας του βελονισμού σε ιστούς και νεύρα.
Σε 5 άρθρα συσχετίστηκαν τα σημεία του βελονισμού με τις κινητικές και αισθητήριες περιοχές του εγκεφάλου μας.
Σε 5 άρθρα δόθηκαν άλλες εξηγήσεις για την ομοιόσταση, την ρύθμιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την κινητικότητα του σπέρματος κ.α.
Αυτές οι μελέτες έγιναν μετά από βελονισμό, ωτοβελονισμό, βελονισμό με ηλεκτρική διέγερση κ.α.
Το πώς λειτουργεί ο βελονισμός ίσως δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ακόμη και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά την γέννησή του. Δεν αμφισβητείται όμως η συμβολή του στον τομέα της υγείας και της βοήθειας για τις παθήσεις που μας ταλαιπωρούν.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

Πολλοί είναι εκείνοι που είναι αρκετά επιφυλακτικοί καθώς δεν έχει σχέση με την κλασσική ιατρική πρακτική, ενώ θεωρούν ότι έχει και κάποιο βαθμό επικινδυνότητας. Από την άλλη όμως ,υπάρχουν και εκείνοι που είδαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία τους, παρατηρώντας μια σημαντική βελτίωση μετά την εφαρμογή του.
Ο βελονισμός είναι μια ιατρική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο του βελονισμού, αναφέρουν πως είχαν θεαματικά αποτελέσματα όπως: περισσότερη ενέργεια, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, πνευματική διαύγεια, μείωση άγχους.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων μέσα από το δέρμα σας, οι οποίες μπαίνουν σε ελάχιστα χιλιοστά μέσα στο σώμα σας χωρίς να προκαλούν πόνο. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τον βελονισμό αντιμετωπίζεται με επιτυχία πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την πάθηση, την σοβαρότητά της και την ηλικία και καθορίζεται σε συνεργασία με τον θεραπευτή σας. Η εφαρμογή του βελονισμού στην οξεία φάση παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα συμβάλλοντας ταχύτατα στην αντιμετώπιση του πόνου.
Όλο και περισσότερο ο βελονισμός, χρησιμοποιείται για τη γενική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους αλλά και της ψυχικής θεραπείας. Πρόκειται για μια θεραπεία που λειτουργεί συμπληρωματικά στην ιατρική και εφαρμόζεται σε ιατρεία και κλινικές του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, από τους περισσότερους γιατρούς.
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ερμηνεύει τον βελονισμό ως μια τεχνική για την εξισορρόπηση της ροής ενέργειας ή της δύναμης ζωής – γνωστή ως qi (chee) – που πιστεύεται ότι ρέει μέσα από μονοπάτια (μεσημβρινούς) στο σώμα μας. Με την τοποθέτηση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών, θεωρείται ότι θα επέλθει επανεξισορρόπηση της ίδιας της ενέργειάς μας.
Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ
Ο βελονισμός χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τους πόνους που συνδέονται με μια ποικιλία ασθενειών και καταστάσεων, όπως:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ;
 

Ο κοινός φόβος μεταξύ των ανθρώπων είναι η αίσθηση του βελονισμού, την αίσθηση δηλαδή που δημιουργούν οι βελόνες όταν τοποθετηθούν και αφαιρεθούν από τα σημεία πιέσεως του σώματος. Φόβος που τους αποτρέπει από την δοκιμή θεραπείας με βελονισμό, καθώς στο μυαλό τους έχουν συνδυάσει τις βελόνες με το αίσθημα του πόνου. Για αυτόν τον λόγο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η θεραπεία βελονισμού είναι επώδυνη.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα της διαδικασίας του βελονισμού, όπου οι βελόνες τοποθετούνται στα σημεία πιέσεως, χωρίς ο ασθενής να τις νιώσει. Αυτή η αίσθηση του βελονισμού είναι ιδιαίτερα κοινή κυρίως στον κινέζικο βελονισμό, όπου χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές βελόνες.
Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συνεδρίας, ο βελονισμός παράγει κάποια αίσθηση, εκτός του πόνου, σε σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι βελόνες. Για παράδειγμα, νιώθουμε την ροή της ενέργειας και αυτό συμβαίνει γιατί το σημείο ενεργοποιήθηκε με την βελόνα και ξεκινά η αλλαγή στον οργανισμό μας.
Στην πραγματικότητα κατά την διάρκεια των συνεδριών αναγνωρίζουμε μια ιδιαίτερη αίσθηση του βελονισμού, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν καθίσταται επώδυνη.
Καθένας από τους ασθενής αντιλαμβάνεται διαφορετικά την αίσθηση που δημιουργεί ο βελονισμός και έχει την δικιά του εμπειρία να μοιραστεί. Ποτέ όμως δεν κάνουν λόγο για αίσθηση του πόνου.
Παρόλα αυτά, εάν αισθανθείτε κάποια ενόχληση την στιγμή της τοποθέτησης της βελόνας στο σημείο πίεσης, ενημερώστε τον θεραπευτή σας. Το σημείο αυτό μπορεί να είναι περισσότερο ευαίσθητο σε εσάς.
Καταλήγουμε λοιπόν, στο συμπέρασμα, ότι ο βελονισμός προκαλεί μια αίσθηση και όχι επώδυνη. Με τι μπορεί να μοιάζει όμως αυτή και πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας; Υπάρχουν πέντε κοινές περιγραφές για την αίσθηση του βελονισμού, όπως η αίσθηση του βάρους, άλγους, ηλεκτρισμού, τσιμπήματος και θερμότητας.
Αίσθηση βάρους:
Η τοποθέτηση της βελόνας σε ένα σημείο βελονισμού, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση βάρους. Μερικές φορές το αίσθημα αυτό επεκτείνεται και σε περιοχές γύρω από το σημείο πιέσεως, διαδίδοντας το σε ολόκληρο το σώμα. Η αίσθηση αυτή είναι περισσότερο χαλαρωτική, παρά ανησυχητική.
Αίσθηση άλγους:
Μαζί με την αίσθηση βαρύτητας, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και μια αίσθηση άλγους στο σημείο πιέσεως, όπου έχει τοποθετηθεί η βελόνα. Συνήθως, αυτή η αίσθηση εξαφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Είναι φυσιολογική και πολλές φορές ίσως γίνει έντονη, κυρίως στα σημεία πιέσεως που βρίσκονται στα χέρια και στα πόδια, τα οποία παρουσιάζουν περισσότερη ευαισθησία από το υπόλοιπο σώμα. Εάν αισθανθείτε έντονο άλγος όπου επιμένει, ενημερώστε τον θεραπευτή σας για να ρυθμίσει την βελόνα.
Αίσθηση ηλεκτρισμού:
Ο βελονισμός σε ορισμένα σημεία πιέσεως μπορεί να εμφανίσει μια αίσθηση ηλεκτρισμού, η οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό σοκ. Ένα ξαφνικό τράνταγμα το οποίο εξαφανίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα. Το πιο κοινό σημείο πιέσεως, το οποίο δοκιμάζει αυτήν την αίσθηση βελονισμού είναι το περικάρδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από το σημείο αυτό περνάει άμεσα το μεσαίο νεύρο.
Αίσθηση τσιμπήματος:
Σε πολλά σημεία πιέσεως, η αίσθηση βελονισμού μοιάζει με τσίμπημα. Πολλοί ασθενείς το παρομοιάζουν με το τσίμπημα από τις βελόνες ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η αίσθηση αυτή γίνεται αναγνωρίσιμη αμέσως μετά την εισχώρηση της βελόνας σε σημείο πιέσεως. Τα σημεία αυτά προκαλούν αμυδρό τσούξιμο για ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Αίσθηση θερμότητας:
Άλλη μια κοινή αίσθηση βελονισμού μεταξύ των ασθενών, είναι η αίσθηση της θερμότητας στα σημεία πιέσεως. Η αίσθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως ένα ή δύο λεπτά αφότου παρεμβάλλεται η βελόνα στο σημείο αυτό. Είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα όπως αυτό που δημιουργούν τα θερμαινόμενα μαξιλάρια στα μέλη του σώματος μας.
Αυτές είναι οι πέντε πιο κοινές αισθήσεις βελονισμού που μπορείτε να αισθανθείτε κατά την διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό. Είναι τελείως ακίνδυνες, ανώδυνες και διαρκούν ελάχιστα.

ΠΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΕΛΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ;
 

Οι θεραπευτές βελονισμού δέχονται από τους νέους ασθενείς καταιγισμό ερωτήσεων, σχετικά με την διαδικασία του βελονισμού. Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις αφορούν στα βήματα που ακολουθούνται κατά την διάρκεια των συνεδριών, στην λειτουργία της θεραπείας και στο πότε θα αρχίσουν τα συμπτώματα τους να εξασθενούν και οι ίδιοι να αισθάνονται καλύτερα.
Η πιο κοινή όμως ερώτηση αφορά στις βελόνες, δηλαδή πόσο πόνο αυτές προκαλούν και πόσο βαθιά πρέπει να εισχωρήσουν στο σώμα τους. Ωστόσο, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι δύσκολη, καθώς το βάθος των βελόνων στα σημεία πιέσεως εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές.
Παίζει ρόλο το σημείο σώματος στο οποίο εισχωρεί η βελόνα:
Σε σημεία πιέσεως, όπως είναι τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά, οι βελόνες δεν μπορούν να τοποθετηθούν πολύ βαθιά. Από την άλλη, στα οπίσθια και στα σημεία που έχουν περισσότερο λίπος, οι βελόνες μπορούν να εισχωρήσουν 0,2-0,4 εκατοστά πιο βαθιά, από όσο θα εισχωρήσει μια βελόνα στο χέρι.
Παίζει ρόλο το ύφος του βελονισμού που θα χρησιμοποιηθεί:
Στον ωτικό βελονισμό χρησιμοποιούνται μικροσκοπικές κοντές βελόνες για τα αυτιά, ενώ το ιαπωνικό και κορεάτικο ύφος του βελονισμού χαρακτηρίζεται από το ρηχό βάθος των βελόνων σε σχέση με το κινέζικο ύφος.
Η γωνία εισαγωγής της βελόνας καθορίζει το βάθος:
Η βελόνα που τοποθετείται σε μια πλάγια γωνία δεν θα βρίσκεται στο ίδιο βάθος με αυτήν που έχει τοποθετηθεί ευθεία. Για παράδειγμα, στον βελονισμό των καρπών οι βελόνες τοποθετούνται ακριβώς κάτω από το δέρμα του καρπού επιφανειακά και όχι βαθιά.
Η κατάσταση του ασθενή καθορίζει επίσης το βάθος της βελόνας:
Για παράδειγμα, κάποιος που είναι πολυάσχολος υπάλληλος ή παρουσιάζει έντονο πρόβλημα, έχει ανάγκη από την βαθιά τοποθέτηση των βελόνων, για να μπορέσει η θεραπεία να λειτουργήσει επιτυχώς. Ενώ από την άλλη, οι βελόνες του ασθενή που αντιμετωπίζει μια χρόνια ασθένεια, πρέπει να τοποθετούνται ελαφρώς στο σώμα του.
Η ίδια η ασθένεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό του βάθους της βελόνας και το σημείο τοποθέτησης:
Ο ασθενής που ακολουθεί θεραπεία με βελονισμό για την αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, επιτρέπει την τοποθέτηση των βελόνων στα οπίσθια, για να ενισχυθεί η ισχιακή ηρεμία των νεύρων κατά του πόνου, αλλά οι βελόνες δεν θα εισχωρήσουν πολύ βαθιά.
Αντιθέτως, η τοποθέτηση βελόνων σε ασθενή που υποφέρει από αρθρίτιδα, γίνεται σε σημεία πιέσεως κοντά στα σημεία πόνου ή πάνω σε αυτά. Οι βελόνες που θα χρησιμοποιηθούν είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν εισχωρήσουν βαθιά στο σώμα.
Η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο για τον καθορισμό του βάθους της βελόνας:
Η τοποθέτηση των βελόνων γύρω από το κεφάλι, τον λαιμό, την σπονδυλική στήλη και το εσωτερικό των οργάνων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους θεραπευτές. Οι έμπειροι βελονιστές μελετούν χρόνια την σωστή τοποθέτηση των βελόνων και το βάθος που πρέπει αυτές να έχουν, σε αυτά τα επίμαχα σημεία.
Λοιπόν, είναι δύσκολο να απαντηθεί η ερώτηση των ασθενών, σχετικά με το βάθος των βελόνων, γιατί όλα εξαρτώνται από το ύφος του βελονισμού, τα σημεία πιέσεως, τον τρόπο τοποθέτησης των βελόνων, την ασθένεια και από την κατάσταση του ασθενή.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ;

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο με εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα επιπλοκών. Η θεραπεία του βελονισμού είναι καλά ανεκτή από παιδιά και εφήβους και το γεγονός ότι δεν χορηγούνται φάρμακα είναι σημαντικό εφόσον τα παιδιά δεν μπορούν συνήθως να είναι σχολαστικά στην λήψη τους.
Είναι προτιμότερη ως θεραπεία και από τους γονείς, αφού με μια συνήθως φορά την εβδομάδα για περίπου 10 συνεδρίες λύνονται ως επί το πλείστον συνήθη προβλήματα.
Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά γίνεται πολύ προσεκτικά, γιατί κάποιες φορές υπάρχει ο φόβος της βελόνας. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πριν την έναρξη της θεραπείας στο παιδί τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί για να μην το φοβίζει το άγνωστο. Κατόπιν ξεκινάει η συνεδρία με μια-δυο βελόνες αρχικά, ώστε να εξοικειωθεί το παιδί και συνεχίζουμε ανάλογα με την ανοχή του.
Σε ευαίσθητα παιδιά μπορεί να εφαρμόσουμε πιο επιφανειακά τις βελόνες και να μειώσουμε τον χρόνο της συνεδρίας. Η ηλικία των 5 ετών είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε βελονισμό, ενώ από 7-8 ετών τα πράγματα είναι σίγουρα πιο εύκολα.Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά γίνεται σε ξαπλωτή θέση συνήθως, για να αποφύγουμε τυχόν λιποθυμία (σπάνια μεν) αν βρίσκεται σε καθιστή θέση. Αν παρά τα όσα αναφέραμε το παιδί φοβάται τις βελόνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή Hans που λειτουργεί σαν βελονισμός αλλά χωρίς τις βελόνες.
Η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος του βελονισμού ποικίλει συνήθως στους ενήλικες. Για τα παιδιά δεν υπάρχουν μελέτες ωστόσο. Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν καταγραφεί. Ο βελονισμός εξάλλου είναι ασφαλής όταν τηρούνται οι κανόνες.
Στις παθήσεις που συνιστάται η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά, συγκαταλέγονται: ο πονοκέφαλος(όταν δεν σχετίζεται με οργανικές ασθένειες), η ινομυαλγία, η αναιμία, η συμπαθητική- αντανακλαστική δυστροφία, η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι μυοσκελετικοί πόνοι, οι πόνοι από τραυματισμό, η δυσμηνόρροια σε νεαρά κορίτσια, κ.α.
Ο βελονισμός προσφέρει μια βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Προσφέρει αναλγησία, χαλάρωση μυών, αντιφλεγμονώδη δράση, αγχολυτική και αντικαταθλιπτική επίδραση και βελτίωση ανοσοποιητικού. Επιπρόσθετα μειώνει την χρήση φαρμάκων.
Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά περικλείει όλα τα οφέλη και πλεονεκτήματα της θεραπείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις παιδιών που δεν θα μπορούσαν να δεχτούν φαρμακευτική αγωγή λόγω, παραδείγματος χάριν κάποιας αλλεργίας, δυσανεξίας ή λόγω του νεαρού της ηλικίας κ.λπ. Είναι εύκολη στην εφαρμογή, δεν απαιτεί νοσηλεία, φάρμακα, πολλές επισκέψεις και ψυχολογικά βοηθάει τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο και τις δρα

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ​​​​​​​

Τα οφέλη του βελονισμού στον οργανισμό μας είναι πάρα πολλά. Κάποια από αυτά είναι γνωστά σε εμάς και κάποια όχι. Σε αυτή την διαδικασία υπάρχουν, ως επί το πλείστον, κάποιες ακούσιες συνέπειες, οι οποίες όμως δεν είναι βλαβερές για την υγεία μας. Αυτές εμφανίζονται συχνά κατά την διάρκεια της περιόδου θεραπείας με βελονισμό και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ωστόσο, βοηθούν σημαντικά στην βελτίωση της σωματικής και πνευματικής μας ευεξίας.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι με την βοήθεια των ειδικών βελονισμού και με την διαδικασία του βελονισμού δεν αντιμετωπίζουμε και θεραπεύουμε μόνο το πρόβλημα που μας απασχολεί, αλλά παράλληλα με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνονται και άλλες πτυχές της υγείας μας, κάνοντας έτσι την ζωή μας καλύτερη και τον οργανισμό μας πιο λειτουργικό.
Τα πέντε πιο κοινά οφέλη του βελονισμού είναι η βελτίωση ύπνου, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, η βελτίωση πνευματικής διαύγειας, η βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και η μείωση των επιπέδων του στρες.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΝΟΥ:
Η αϋπνία είναι το μεγαλύτερο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους και η καταπολέμηση της είναι ένα από τα οφέλη του βελονισμού. Άνθρωποι που δεν πάσχουν από αυτήν ή δεν έχουν γενικά προβλήματα με τον ύπνο, έχουν παραδεχτεί ότι με τον βελονισμό, αυτός βελτιώθηκε περισσότερο και έγινε πιο άνετος.
ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:
Ένα άλλο όφελος του βελονισμού είναι αύξηση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό μας. Όσοι αισθάνονταν ζαλάδες, αδυναμίες και ατονία κινήσεων παρατήρησαν δραστική αλλαγή των συμπτωμάτων αυτών κατά την διάρκεια θεραπείας με βελονισμό. Αυτές οι συνεδρίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ενεργητικότητας του ασθενή. Έχει αλλάξει πλέον η καθημερινότητα του, έχοντας αποκτήσει περισσότερη όρεξη και ενέργεια.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ:
Ο βελονισμός βοηθάει επίσης στην επίλυση της σωματικής και πνευματικής στασιμότητας, που πολλοί από εμάς νιώθουμε. Πολλοί άνθρωποι, εκτός από την αύξηση ενεργητικότητας, παρατήρησαν βελτίωση της διανοητικής σαφήνειας. Έχοντας πλέον καθαρό νου μπορούσαν να παίρνουν γρηγορότερα αποφάσεις και να καταλήγουν εύκολα σε ορθά συμπεράσματα. Έγιναν περισσότερο δραστήριοι και καταπιάνονται πλέον με την επίλυση ποικίλλων ζητημάτων, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν ικανοί να κάνουν.ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ:
Ένα ακόμα όφελος του βελονισμού είναι η βελτίωση των πεπτικών οργάνων στο σώμα μας. Ο βελονισμός βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων που ρυθμίζουν την πέψη και ενισχύει την συνεργασία του με τα υπόλοιπα όργανα στο σώμα μας καθώς ενισχύει και την ορθή λειτουργικότητα τους.
Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που υποβλήθηκαν σε βελονισμό λόγω πόνων στους ώμους, παραδέχτηκαν ότι είχε βελτιωθεί το πεπτικό τους σύστημα. Αυξήθηκαν οι εκκενώσεις τους, ένιωθαν λιγότερο φούσκωμα μετά το φαγητό και μπορούσαν να δοκιμάσουν τροφές, οι οποίες πριν ήταν ακατάλληλες, γιατί επηρέαζαν το έντερο τους.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ:
Ο βελονισμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την καταπολέμηση του στρες. Ωστόσο, αρκετοί δεν το γνωρίζουν ή θεωρούν ότι δεν υποφέρουν από στρες και ότι δεν δέχονται πίεση στην καθημερινότητα τους ή πολλοί έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Με την διαδικασία λοιπόν του βελονισμού οι ασθενείς είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζουν αγχώδης και δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία.
Παρατηρείται επίσης αλλαγή στον τρόπο που βλέπουν διάφορα γεγονότα, τα οποία αν και είναι δύσκολα να τα χειριστούν ή στενάχωρα, τα αντιμετωπίζουν ως κανονικά και τα διαχειρίζονται ορθά, χωρίς να επηρεάζεται η συναισθηματική τους υγεία.
Αυτή είναι η αλήθεια για τα οφέλη του βελονισμού. Εντούτοις, εκτός από τα γνωστά σε εμάς πλεονεκτήματα του, υπάρχουν και άλλα θετικά που βρίσκονται στο παρασκήνιο και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Η θεραπεία με βελονισμό δεν θεραπεύει μεμονωμένα προβλήματα της υγείας μας, αλλά συνεισφέρει παράλληλα στην ομαλή λειτουργία της ζωή μας και στην βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού μας.

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ​​​​​​​
 

Ο βελονισμός ως εναλλακτική θεραπεία ιατρικής έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτός στον δυτικό κόσμο μετά από πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι μύθοι του βελονισμού έχουν συνδεθεί με πολλές προκαταλήψεις, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άγνωστο και καινούργιο προς εμάς.
Οι πέντε πιο κοινοί μύθοι του βελονισμού και παρερμηνείες σχετικά με αυτήν την μορφή εναλλακτικής ιατρικής είναι ότι ο βελονισμός είναι κατάλληλος μόνο για την αντιμετώπιση του πόνου, δεν λειτουργεί και δεν αλλάζει κάτι από την παρούσα κατάσταση του ασθενή, ότι ο βελονισμός δεν λειτουργεί γιατί δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργεί, ότι είναι μια επίπονη διαδικασία και ότι είναι διαδικασία με θρησκευτικό υπόβαθρο (βλ. voodoo).
‘Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ’:
Είναι αλήθεια ότι η θεραπεία του βελονισμού συμβάλει ως μέσο καταπραϋντικό για τον πόνο στην πλάτη, για τους πονοκεφάλους, για τον πόνο στον λαιμό και για άλλα είδη πόνων.
Ωστόσο, αντιμετωπίζει δραστικά και άλλης φύσεως προβλήματα όπως τις αλλεργίες, γαστρο-οισοφαγικά θέματα και εμμηνορροϊκές δυσλειτουργίες, την αϋπνία, το άγχος και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κακών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα. Τέλος, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών.
Είναι προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί σωστά από τον θεραπευτή και να λύσει με την βοήθεια εκείνου τις όποιες απορίες του. Είναι επίσης σημαντικό να έχει κάνει έρευνα για την ειδίκευση και την αποτελεσματικότητα του θεραπευτή προτού προβεί σε θεραπεία με βελονισμό.
‘Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ’:
Μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά είναι ότι «Ο βελονισμός δεν λειτουργεί, έχω δοκιμάσει και τίποτα δεν άλλαξε». Φυσικά και αυτή η φράση αποτελεί έναν από τους κοινούς μύθους του βελονισμού.
Η θεραπεία με βελονισμό δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μια μόνο συνεδρία. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η θεραπεία τα αποτελέσματα θα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από λίγο καιρό, ανάλογα με την φύση του προβλήματος.
Χρειάζονται παραπάνω από μια συνεδρίες για να αρχίσει αυτός να λειτουργεί και να γίνει αποτελεσματικός. Είναι μια συσσωρευτική λειτουργία που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η επόμενη συνεδρία έρχεται πάντα για να ολοκληρώσει την εργασία της προηγούμενης.
Εάν παρόλα αυτά δεν βλέπετε κάποια βελτίωση, αναλογιστείτε ότι ίσως να φταίει ο θεραπευτής σας.
‘Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ’:
Η φράση αυτή αποτελεί σημαντική παρερμηνεία του βελονισμού. Ερευνητές ασχολούνται με το πώς η διαδικασία του βελονισμού επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου και έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο και δρα με θετικό τρόπο για τον οργανισμό μας.
Μπορεί να μην γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία του βελονισμού, αλλά είμαστε σίγουροι για τις θετικές επιρροές του σε αυτόν και κατανοούμε καλύτερα την θετική του επίδραση.
‘Ο βελονισμός πονάει’:
Άλλος ένας μύθος του βελονισμού που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι εκείνος αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία. Είναι φυσικό όταν κάνουμε λόγο για βελόνες να οδηγούμαστε στην σκέψη του πόνου, μα σε συνδυασμό με την ανησυχία μας για το άγνωστο οδηγούμαστε στην υπερβολή.
Οι βελόνες που παρεμβάλλονται σωστά στα σημεία πίεσης δημιουργούν μια έντονη αίσθηση στον ασθενή, ο οποίος τον μεταφράζει ως πόνο. Ωστόσο, ο βελονισμός σε σημεία πίεσης που είναι πιο ευαίσθητα από το υπόλοιπο σώμα όπως στα χέρια και στα πόδια προκαλεί ένα ελαφρό μούδιασμα και πολλές φορές έναν ελάσσονος σημασίας πόνο. Η αίσθηση του πόνου δεν ξεπερνά τον πόνο που νιώθουμε όταν έχουμε κάποιο ερεθισμό.
‘Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ’:
Άλλος ένα μύθος του βελονισμού που δυστυχώς επικρατεί στις μέρες μας είναι ότι η διαδικασία αυτή έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Συχνά, έχει ακουστεί η φράση «Δεν πιστεύω στον βελονισμό, επειδή είμαι Χριστιανός». Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει κάτι το υπερφυσικό ή ότι συνδέεται με το γνωστό σε όλους ‘voodoo’.
Ο βελονισμός αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής με κύριο στόχο την θεραπεία των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Δεν αποβλέπει σε κανέναν απώτερο θρησκευτικό σκοπό και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες καμιάς θρησκείας.

ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ​​​​​​​

Οι πιο κοινές παρενέργειες του βελονισμού, είναι συνήθως ωφέλιμες για τον οργανισμό και επιθυμητές από όλους τους ανθρώπους. Ποιος δεν θα επιθυμούσε να βελτιωθεί ο ύπνος του, να αυξηθεί η ενεργητικότητα του, να αποκτήσει πνευματική διαύγεια και να μειωθεί το στρες του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παρενέργειες κατά την διαδικασία του βελονισμού, οι οποίες είναι λιγότερο ευχάριστες για τον οργανισμό μας.
|Ευτυχώς, αυτές οι δυσάρεστες παρενέργειες δεν είναι τόσο συχνές, όσο οι ωφέλιμες και μπορούν να εμφανιστούν περιστασιακά και όχι όλες μαζί. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιες είναι και πόσο επηρεάζουν την υγεία μας.
Φυσικά καμία από αυτές τις παρενέργειες του βελονισμού δεν αποτελεί απειλή για την ζωή μας και δεν είναι επικίνδυνη. Πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι για αυτές, ώστε εάν εμφανιστούν να μην ανησυχήσουμε. Είναι τελείως αβλαβής και σπάνιες.
Εμπειρικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες του βελονισμού είναι επτά. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται το αίσθημα της κούρασης, ο πόνος, οι κοκκινίλες, οι μυϊκές συσπάσεις, η ζαλάδα και η συναισθηματική απελευθέρωση.
Κατά την διάρκεια του βελονισμού, κάποιοι άνθρωποι παρατηρούν αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Οι περισσότεροι όμως αισθάνονται χειρότερα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. Στην ιατρική αυτό το στάδιο αναφέρεται ως «θεραπευτική κρίση».
Ως παράδειγμα, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ένα πραγματικό περιστατικό που αντιμετωπίσαμε. Πελάτης με χρόνια αλλεργική ρινίτιδα. Μετά τη πρώτη συνεδρία , το σύμπτωμα της δυσκολίας στην αναπνοή επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά ξαφνικά αποχώρησε μόνο του μετά από μιάμιση μέρα. Η μύτη είχε ανοίξει εντελώς και ανέπνεε κανονικά, σαν να μην είχε ποτέ πρόβλημα.
Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα ξεκινά να πολεμά τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Έτσι προκαλείται όχι μόνο επιδείνωση των τρεχόντων συμπτωμάτων, αλλά και έξαρση παλαιότερων που ήταν ανενεργά.
Ο βελονισμός βοηθά στην αφύπνιση της ικανότητας που έχει ο οργανισμός μας να θεραπεύεται από μόνος του. Έτσι λοιπόν, οδηγούμαστε σε επίθεση της σωματικής μας ευαισθητοποίησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί και να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος, ‘ξυπνώντας’ παλαιότερα συμπτώματα.
Με την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η θεραπεία μας έχει ξεκινήσει και βαίνει ομαλώς. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του βελονισμού σημαίνει ότι ο αρχικός μας στόχος έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται.

Κλείστε ραντεβού online τώρα!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εάν επιθυμείτε να κλείσετε ραντεβού σε κυτταρολογικό κέντρο του δικτύου ALPHA PROLIPSIS και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για επιβεβαίωση του ραντεβού σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας
210 97 56 566

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος